Gjemt, men ikke glemt

Jusstudenten Marfa sitter fengslet i Belarus. Vi må aldri glemme Lukasjenkos politiske fanger. Da vinner han.

Publisert

I 2020 ble Marfa Rabkova, en belarusisk jusstudent og medlem av menneskerettighetsorganisasjonen Viasna, ulovlig fengslet sammen med tusenvis av andre. De ble fengslet for å delta på fredelige protester mot det omstridte gjenvalget av president Lukasjenko. Etter flere ulovlige rettssaker sitter Marfa en dom på 14 år og ni måneder for å ha stått opp for grunnleggende menneskerettigheter og demokrati. 

Soningsforholdene i Belarus kan ikke beskrives som noe annet enn umenneskelig og farlig. Mange politiske fanger er anklaget for terrorisme og sitter derfor uten noe kontakt med omverden. 

Kvinner i fengsel blir nektet tilgang til grunnleggende nødvendigheter som mensprodukter, essensielle medisiner og helsetjenester

I fengsel er den eneste måten å få en tampong, et bind eller andre produkter på er gjennom besøkende. Mensen blir umulig å håndtere, og situasjonen gjøres enda verre med begrenset tilgang på dusj og såpe. Marfa har utviklet flere helseproblemer som hun ikke får utredet eller behandlet. 

I Belarus blir du satt bak fengselsmur for å bli gjemt, glemt og tiet hvis du snakker ut mot regimet

Norge, Belarus og 171 andre land har signert den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Selv om det ikke står eksplisitt, sikrer artikkel 10 alle sin rett til å bli behandlet med menneskeverd. Det er ingen menneskeverd i å blø gjennom fordi man blir nektet grunnleggende helsetjenester. 

I Belarus blir du satt bak fengselsmur for å bli gjemt, glemt og tiet hvis du snakker ut mot regimet. Det er vår jobb å vise at uansett hvor mange Lukasjenko setter i fengsel, er de og deres motstand ikke glemt. Konrad-Adenauer-stiftelsen rapporterer om at mennesker både dør og forsvinner fra fengsel. Med over tusen fengslet, er det et spørsmål om hvor mange som overlever.

Vi kan ikke glemme situasjonen i Belarus, da får Lukasjenko akkurat det han vil. Selv fengslet lar Marfa seg ikke tie og har sagt «If time has chosen us, we have to cope». Så la oss alle låne noe av Marfa sitt mot. Vi må stå imot Lukasjenkos diktatur. Vi må stå opp for menneskerettigheter, helsetjenester og kvinnerettigheter. Alle politiske fanger må løslates. Marfa må løslates. Lukasjenko slipper ikke unna med menneskerettighetsbrudd ved å gjemme bort demokratiforkjempere. Vi har ikke glemt. Marfa er ikke glemt. Verden følger med. 

Powered by Labrador CMS