Du er vernepliktig – du bare vet det ikke

Staten pålegger alle mellom 18 og 44 år en plikt til å forsvare landet, men sørger ikke for at folk faktisk vet hva det innebærer. Det er et demokratisk problem.

Publisert

Du kan bli innkalt til militærtjeneste i krig – selv om du aldri har vært i Forsvaret. Det betyr at også du som student er pliktig til å forsvare landet, dersom det skulle bli nødvendig. De fleste er kjent med ordet «verneplikt», men det er noe helt annet å vite hva dette innebærer for seg selv – og for dem rundt seg. 

Som landstillitsvalgt og representant for alle soldater inne til førstegangstjeneste, erfarer jeg at kunnskapen om den norske verneplikten er altfor lav i befolkningen utenfor Forsvaret. For få vet hvor sterkt allmenn verneplikt er forankret.

Kort fortalt: Om Norge hever beredskapen, kan statens maktmonopol pålegge deg å bidra. Det kan skje ved en mobilisering der flere enn de som har avtjent førstegangstjeneste må bidra. Med dagens internasjonale sikkerhetspolitiske situasjon lurer jeg på hvorfor dette ikke oftere er gjenstand for offentlig debatt.

Verneplikten i Norge omfatter alle kvinner og menn som er mellom 18 og 44 år gamle, både norske statsborgere og utenlandske statsborgere som har fast tilknytning til Norge. Dette betyr at du kan bli innkalt til tjeneste i Forsvaret – ikke utelukkende som soldat, men også med din faglige kompetanse.

Det handler ikke nødvendigvis om å bære våpen. I et krigsscenario er det nærliggende å tro at leger og sykepleiere raskt vil bli kalt inn for å behandle skadde. Kanskje må juristen bidra til å forvalte en eksplosiv vekst i antall vernepliktige. Kanskje trengs statsviteren for å støtte demokratiet når det presses som hardest?

Tenk over hva din kompetanse kan brukes til i en krise- og krigssituasjon. Hvis du kommer på noe, kan du være sikker på at myndighetene og Forsvaret allerede har tenkt det samme.

Det finnes ingen systematisk opplæring om verneplikt i skolen, og det er et demokratisk problem. Hvert år mottar rundt 60.000 ungdommer Forsvarets egenerklæring – det som på folkemunne kalles «skjemaet fra Forsvaret». Det er ikke valgfritt å svare på, men en del av verneplikten. Alle er pliktige til å fylle det ut, og det er straffbart å oppgi feil opplysninger. Mange av dem som svarer, er ikke engang myndige. Deretter selekteres omtrent 10.000 til førstegangstjeneste. 

Hva med dem som ikke blir innkalt? Min påstand er at deres forhold til verneplikten, etter noen år med utdanning eller jobb, forsvinner ut av bevisstheten. 

Når plikten er så inngripende, bør også opplæringen være tydelig

Staten pålegger alle mellom 18 og 44 år en plikt til å forsvare landet. Når plikten er så inngripende, bør også opplæringen være tydelig. Altfor få vet at de er vernepliktige. Derfor bør verneplikt inngå som en formalisert del av undervisningen i videregående skole – ikke som rekruttering, men som grunnleggende kunnskap om borgeransvar og beredskap. 

Powered by Labrador CMS