Studenter trenger ikke være tiggere for staten

Det skal lønne seg å jobbe ved siden av studiene, skriver Carl William W. Nordby.

Publisert

Den økonomiske situasjonen er tøff for mange studenter. Studentbevegelsen er flinke til å be om mer støtte fra staten. Her mener BISO, studentorganisasjonen ved BI, at studenter også burde se etter andre løsninger på problemet. Studenter skal ikke trenge å tigge etter penger av Sandra Borch, vi bør få rom til å klare oss selv.

BISO har mange gode saker vi mener heller burde settes på dagsordenen. Utbetaling av studielån over 12 måneder er en av dem. Det at studenter står uten utbetaling i juli gjør det vanskelig for mange å sørge for god inndekning av sine nødvendige utgifter. Studenter burde ikke være i en situasjon der de sliter med å få betalt husleie kun fordi Lånekassen mener det er lettere administrativt å betale det ut over 11 måneder.

Vi må kvitte oss med Lånekassens personlige inntektsgrense. Det skal lønne seg å jobbe ved siden av studiene. Dersom man har kapasitet til å jobbe så mye at man tjener mer enn 205.000 kroner, så burde ikke det gjøre at man får mindre i stipend. Dette tiltaket vil gjøre studentene mindre avhengig av statlig støtte. La heller studentene tjene så mye de vil, uten Lånekassens føringer.

Slik prisnivået på både leiemarkedet og på nødvendighetsvarer er i dag, er det viktig at det skal lønne seg å jobbe. Studenter burde få økt sin frikortgrense. Frikortgrensen i dag er på 70.000 kroner. Dersom staten mener studenter skal få en reduksjon av stipend etter man har tjent 205.000 kroner, burde studenter i andre enden også fått frikort opp til samme summen.

Studenter i dag har en mindre romslig økonomisk hverdag enn foreldregenerasjonen, det er viktig at studenter er realitetsorienterte og ser et bredt spekter av løsninger som kan hjelpe i et Norge som for alle blir stadig tøffere økonomisk. Studenter trenger ikke være tiggere for staten.

Powered by Labrador CMS