Internasjonalt engasjement i studentpolitikken

Publisert

Moderat Gruppes leder, Kristian Meisingset, har i ettertid uttalt at resolusjonen på studentparlamensmøtet 27. april, må ses på som en parodi. Kan man velge hvilke deler av Studentparlamentets politikk man vil ta alvorlig?

Svaret er naturligvis nei. Derfor vil Venstrealliansen beklage at vi var med

på å stemme igjennom enkelte deler av resolusjonen, først og fremst de delene som angår akademisk og økonomisk boikott, for omfanget gjør dem fullstendig urealistiske. Vi visste naturligvis at det aldri ville bli iverksatt noen boikott. Vi glemte imidlertid at vår egen vurdering av hva som er aktuelt og prioritert ikke ville komme med. Vi hadde to reelle mål med å stemme for resolusjonen: 1) å gjøre MG til gisler for sin egen uanstendighet, ved å vise hvor alvorlig de tar studentpolitikken, 2) å fremme kritikk av okkupanter som i mange tilfeller ikke kommer fram på andre måter.

Venstrealliansen tar til seg kritikken og lærer av den

For framtida vil vi vektlegge at det studentpolitiske engasjementet i internasjonale saker skal være basert på minst ett av to kriterier: aktualitet og avgrensethet. Vi skal ha fokus på å engasjere oss i enkeltsaker, der vår oppmerksomhet kan være med på å få beslutningstakere til å innse sine feiltrinn. Tiltak som vedtas trenger ikke være konvensjonelle, men de må være gjennomførbare. Venstrealliansen tar til seg kritikken og lærer av den, slik kan man bygge politisk styrke over tid. Ikke ved å parodiere eller legge ned seg selv.

Om politikken vår for det meste er nachspielideer, slik Universitas' kommentator skriver 10. mai, får være opp til hver enkelt å avgjøre. Selv mener vi likevel at Venstrealliansen har vært en drivende kraft i forhold til internasjonal studentpolitikk. I vår har vi blant annet fremmet en resolusjon til støtte for franske studenters kamp for arbeidsrettigheter, som senere ble vedtatt av det høyeste studentorganet ved Universitetet i Bergen og Norsk Studentunions landsmøte.

Vi mener studentbevegelsen har en moralsk plikt til å være solidarisk med dem som kjemper for de rettighetene vi tar som en selvfølge. I Palestina blir studentene blant annet hindret i å studere fordi israelernes mange veisperringer og den store muren gjør det svært vanskelig å bevege seg internt i Palestina. UiO bør erklære akademisk boikott av Israel.

innlegget er forkortet

Powered by Labrador CMS