Kan man be om mer liv i de stygge fagbøkene?

Fagbøkene våre er for stygge. Man dømmer jo boken på omslaget. Dytter de kjedelige bøkene folk ut av akademia? 

Publisert

Innimellom kan man finne gamle, grå fagbøker liggende rundt på universitetsbibliotekene. I rød markeringstusj på post-it-lapper står det «gis bort». Imens jeg strekker på bena etter å ha lest litt pensum, hender det at jeg går bort og kikker på dem. Disse bøkene er noen skjulte skatter, som ikke lenger lånes og knapt leses av noen. Over tid samler de støv og fuktighet, og det hvite papiret blir gult og lukter som et loft. Selv når de er gratis, er det ikke mange som tar dem med hjem. Istedenfor ender fagbøkene heller opp på søppeldynga.

Men, det er kanskje ikke så rart at ingen vil ha dem. Man blir ikke inspirert til å lese en bok som heter «Moderne kontororganisasjon og effektivitet: En analyse av rutiner, prosesser og protokoller». Den kjedelige tittelen komplementeres med smakløse mønstre og umusikalske fargekombinasjoner. Det er for eksempel ikke så uvanlig at fagbøkenes estetikk preges av malplasserte geometriske figurer. Noen trekanter som står samlet, noen sirkler som står inne i firkanter, eller noen tilfeldig plasserte buer. Designet minner om en kortstokk tegnet av en fire år gammel gutt. Det er kanskje en brannfakkel, men lilla står ikke så fint til oransje. 

Fagbøkene våre er for stygge. Man dømmer jo boken på omslaget

Disse bøkene kommer nok ikke til å vinne designpriser eller bli store kommersielle suksesshistorier, med mindre de er på pensumlister i innføringsfag. Likevel tror jeg at flere kunne hatt godt av å forstå narratologi, diskursanalyse, metafysikk, kjemi eller kvantemekanikk, selv om de ikke studerer det. Det sies jo tross alt at interdisiplinær tenkning er nøkkelen til å løse flere av samtidens større utfordringer. Derfor trenger bøkene å være mer innbydende og mer tilgjengelige. 

Så, kjære student, jeg håper du finner deg en gratis fagbok som pirrer nysgjerrigheten din, og som inspirerer deg til å se verden gjennom nye briller, selv om den kanskje ikke ser så fin ut i bokhylla. 

Powered by Labrador CMS