Bøkene er der

Publisert

Sosiologistudent Viktor Lund Shammas [spør i forrige ukes utgave av Universitas hvor det ble av alle bøkene ved UB](1). Han synes situasjonen er «stusselig» og hevder blant annet at UB «ikke lenger bryr seg med å skaffe trykksaker som – enn så lenge – er fullt ut et nødvendig råstoff i (i det minste) SV- og HF-forskningen».

Jeg kan berolige Shammas med at vi fortsatt anskaffer bøker, mange bøker – særlig innen humaniora og samfunnsvitenskap hvor vi i 2009 alene hadde en tilvekst på hele 21.300 trykte bøker, tjueentusentrehundre bøker, som velges ut av en høyst kompetent stab av fageksperter. I løpet av våre elleve år i Georg Sverdrups hus har vi fått på hyllene en tilvekst på rundt 250.000 bøker. Stusselig?

Vi disponerte i fjor 5,1 millioner på humsam-bøker, i år er budsjettet økt til 5,4 millioner. I tillegg kommer det inn et betydelig antall bøker ved bytte, gaver og – når det gjelder norske – via pliktavlevering.

Ved UB under ett er budsjettet i år på over 9,2 millioner kroner til trykte bøker.

Og det er mer papir, UB har i år snaut seks millioner til trykte tidsskrifter, hvorav halvparten til humsam-fagene. Pengene til trykte tidsskrifter går jevnt og trutt nedover, for som Shammas riktig skriver, går nå rundt 80 prosent av det totale mediebudsjettet på rundt 70 millioner kroner til e-ressurser. E-tidsskrifter er svært populære, vi tilbyr et større antall enn noensinne, tilbudet vokser jevnt og trutt, tidsskriftene kan nås av alle ansatte og studenter ved UiO hvor som helst fra og de viser en radikalt økende bruk, også blant humsam-brukere.

– Uten et fremragende bibliotek, intet fremragende universitet.

Vi har likevel ikke nok midler på mediebudsjettet vårt til å tilby brukerne våre det vi ønsker. Men det går altså ikke på bekostning av bøkene. UB har i høy grad tatt høyde for dette behovet, vi vet at særlig humsam-fagene trenger det. Hva som er «nok» kan alltid diskuteres, det kan også fordelingen mellom fagene, og om vi treffer brukernes behov. Savner Shammas eller andre noen bøker, ta kontakt – vi er mer enn åpne for forslag. For som vi synes å være helt enige om: uten et fremragende bibliotek, intet fremragende universitet.

Powered by Labrador CMS