Ikke internasjonale studentenes ansvar

Publisert

Erasmus Student Network UiO er en ikke-politisk studentiorganisasjon som jobber for internasjonale studenter og deres sosiale og praktiske integrasjon. Vi er også opptatte av deres behov og rettigheter, og tilgang til studentbolig er en av disse.

Vi mener det er trist at denne saken dukker opp i internasjonaliseringsåret 2012, men samtidig vil det kanskje komme noe positivt ut av den.

Når knappe samfunnsressurser skal utdeles er det alltid diskusjon hvordan disse skal fordeles. Det er riktignok ikke snakk om at alle internasjonale studenter mister boliggarantien, «bare» de 5% som ikke inngår i avtalene SiO har med utdanningsinstitusjonene.

Disse 5% står nå altså likt med norske studenter fra utenbys.

Det er mange gode argumenter for at norske studenter utenbys burde prioriters likt med internasjonale studenter, for begge kommer til en ny by uten muligher til å bo hjemme, men likevel er ikke situasjonen likt for disse gruppene.

Norge, og Oslo, er dyrt å bo i, spesielt med tanke på leieprisene vi har i Oslo for tiden. Internasjonale studenter kommer ofte fra land med lavere inntekter og levekostnader enn Norge, noe som gjør Norge til et dyrt land å bo i. Det er også en språkbarriere ved at engelsk ikke er førstespråket i Norge, noe som gjør det vanskelig for studentene å navigere på boligmarkedet. Når det i tillegg er praktisk talt umulig å gå på visning, og det faktum at mange utleiere foretrekker norske studenter, fremfor de med asiatisk og afrikansk bakgrunn (som da i tillegg ikke kommer fra Norge), er dette en barriere og et stressmoment som kommer i tillegg til de andre utfordringene man står overfor som ny student i et fremmed land.

Riktignok studerer de internasjonale studentene «gratis» ved universitetet, og de har selv valgt å komme til en by med skyhøye bokostnader, men ansvaret burde ikke legges på disse studentene.

Når Univeristetet har bestemt seg for å ta imot internasjonale studenter, så burde de også sørge for at de har et sted å bo.

Powered by Labrador CMS