Dystopisk stemning:

Konservativ: Pablo Galuppo (19) er ikke i tvil om at Bolsonaro skal få hans stemme. Her er han i en øvelsesrettssak under jusstudiet.
Konservativ: Pablo Galuppo (19) er ikke i tvil om at Bolsonaro skal få hans stemme. Her er han i en øvelsesrettssak under jusstudiet.

– Bolsonaro står i veien for Brasils kvinnekamp

Fake news, beskyldninger om folkemord og homofobiske uttalelser – brasiliansk politikk koker de siste ukene før valget.

Publisert

Presidentvalget i Brasil 2022

  • 2. oktober avholdes første runde av Brasils presidentvalg.
  • Dersom en av kandidatene får mer enn 50% av stemmene i første runde, vil vedkommende bli valgt til ny president.
  • Hvis ingen av kandidatene oppnår dette, vil de to kandidatene med flest stemmer delta i en ny valgrunde som avholdes 30.oktober, hvis nødvendig.
  • Valgdeltakelsen var på omtrent 80% ved første runde i forrige presidentvalg (2018).
  • Jair Bolsonaro har vært landets president siden 2018, og representer det konservative partiet PL (Partido Liberal).
  • Luiz Inácio «Lula» da Silva er kandidaten for Brasils arbeiderparti, PT (Partido dos Trabalhadore). Han var president fra 2003 til 2011. I 2018 ble han arrestert etter korrupsjonsanklager, og satt 19 måneder i fengsel før dommen ble annullert.

– Det er et ekstremt polarisert valg, jeg er redd det kan bli enda mer voldelig enn det allerede har vært, forklarer den brasilianske studenten Henrique Do Amaral (24).

Do Amaral er en av tre unge brasilianere som Universitas har snakket med på facetime, for å høre deres meninger om det kommende presidentvalget. De to kandidatene som leder meningsmålingene er den korrupsjonsdømte ekspresidenten Luiz Inácio «Lula» da Silva (PT) og den kontroversielle nåværende presidenten Jair Bolsonaro (PL). Også i 2018 var det disse to det brasilianske folk måtte velge mellom, og Lula så lenge ut til å vinne.

– Folk flest hadde gode minner etter Lulas forrige presidentperiode. Han gjorde mye for fattige med sosiale ordninger, sier Do Amaral.

Alt endret seg da Lula ble arrestert for korrupsjon og fengslet. Bolsonaro gikk av med seieren, og flere mistet tillit til Lula. Det er likevel en faktor som gjør at Bolsonaros popularitet har sunket betraktelig de siste årene, til og med blant hans tidligere supportere, nemlig hans håndtering av koronapandemien.

Arrene etter pandemien

Med over en halv million døde under koronapandemien anklages Bolsonaro for å ikke ha gjort nok. I oktober 2021 publiserte en gruppe brasilianske senatorer en rapport der de mente Bolsonaro burde straffes for «forbrytelser mot menneskeheten».

– I stedet for å vaksinere de i risikogruppene, bestemte regjeringen seg for å ha en kampanje mot vaksiner, forklarer Do Amaral.

– Bolsonaro tok ikke pandemien alvorlig, og folket lyttet til ham. Selv om det ikke har gått lang tid, virker det som at ansvaret er glemt, legger han til.

Håp for venstresiden: Statsviter Henrique Do Amaral (24) mener det finnes andre interessante kandidater enn Lula og Bolsonaro.
Håp for venstresiden: Statsviter Henrique Do Amaral (24) mener det finnes andre interessante kandidater enn Lula og Bolsonaro.

En som er uenig i dette er juss- og statsvitenskapsstudent Pedro Galuppo (19). Han studerer i Brasilia, og skal stemme på Bolsonaro ved det kommende valget.

– Bolsonaro er ikke perfekt, men jeg synes ikke pandemien er grunn nok til å ikke velge ham på nytt.

Han mener Brasil ikke kan sammenlignes med europeiske land.

– Mange mener vi burde hatt strengere restriksjoner og nedstenging, men de fattige her er avhengige av å jobbe for å spise. Det er for eksempel ikke mulig for alle å ha hjemmekontor, påpeker han.

Bolsonaro skapte overskrifter verden rundt da han sa at koronaviruset ikke var noe å være redd for, men Galuppo tror ikke han mente det så bokstavelig som nyhetene fikk det til å virke.

– Jeg tror han sa det for å unngå unødvendig panikk.

«Trump of the tropics»

Jeg liker at den konservative bevegelsen fokuserer på å ta vare på kristne verdier 

Juss- og ststavitenskapsstudent, Pablo Gulappo (19)

Galuppo innrømmer at Bolsonaro har hatt problematiske uttalelser, men synes ikke dette er relevant. Han er lei av at han svartmales i de utenlandske mediene.

– Det er komisk hvordan Bolsonaro omtales som «Trump of the tropics». Utenlandske medier har ingen forståelse for hva som skjer i Brasil. Vi er ikke et latinamerikansk USA, som mange vil si.

Religion er en av hovedgrunnene til at Galuppo stemmer Bolsonaro.

– Jeg liker at den konservative bevegelsen fokuserer på å ta vare på kristne verdier. Konservatismen plasserer Brasil som del av den vestlige sivilisasjon, og den inspirerer mange flere til å leve et «intellektuelt liv», med fokus på klassisk filosofi, litteratur og kunst. Det er ikke noe man skulle forvente av et land som Brasil, i Latin-Amerika.

Galuppo tror Bolsonaros direkte væremåte gjør ham mer folkelig og populær.

– Selv om Bolsonaros meninger fornærmer mange, er han ikke det monsteret som mange fremstiller han som. Mange homofile, svarte og feminister stemmer på ham. Bildet media gir er ofte for svart-hvitt.

Abortloven er «crap»

En brannfakkel blant både venstre- og høyresiden i Brasil er abortpolitikken. Mens Bolsonaro ønsker å fortsette dagens abortforbud, er Lula åpen for endring.

– Jeg mener abort er drap, sier Galuppo, og er glad for at landets konservative parti støtter dette synet.

Sivilingeniøren Mariana Silva (25) har på sin side fått nok av Bolsonaros retorikk.

– Bolsonaro står i veien for kvinnekampen her til lands! Abortloven nå er crap, sier Silva.

– Man kan kun gjennomføre lovlig abort ved fare for liv eller voldtekt, men dette er ikke alltid lett å bevise.

Lei av manssjåvinisme: Sivilingeniøren Mariana Silva (25) unngår å si høyt at hun skal stemme på Lula, i frykt for reaksjoner fra familie og venner som er Bolsonaro-tilhengere.
Lei av manssjåvinisme: Sivilingeniøren Mariana Silva (25) unngår å si høyt at hun skal stemme på Lula, i frykt for reaksjoner fra familie og venner som er Bolsonaro-tilhengere.

Resultatet er at mange drar på ulovlige klinikker, som er en alvorlig helsefare. Rundt 200 kvinner dør hvert år i Brasil som følge av ulovlige aborter.

– Folk flest forstår ikke hvorfor vi trenger feminisme, og Bolsonaro gjør ikke saken noe bedre med sine mannsjåvinistiske uttalelser. For eksempel sa han til politikeren Maria do Rosario at hun var for stygg til å bli voldtatt av ham. Han uttalte også under en TV-opptreden at han heller vil ha en død sønn enn en homofil sønn.

Konservatismen står sterkt i dette landet, og selv med Lula vil ikke det korrupte systemet kunne endres helt

Henrique Do Amaral (24), statsviter og student i internasjonale relasjoner

Silva kan ikke forstå at kvinner er blant Bolsonaros velgere.

– Jeg håper virkelig folk innser hvor avskyelige holdningene hans er, sier hun.

De mulige utfallene

Selv om Silva skal stemme på Lula, mener hun heller ikke at Lula er en ideell kandidat.

– Brasiliansk politikk er så korrupt at man faktisk må stemme på den som er «minst korrupt». Selv om Lula også er involvert i korrupsjon, er han bedre enn Bolsonaro.

Do Amaral er en av de som fortsatt er usikker på hvem han skal stemme på.

– Mange tror Brasil kun har Bolsonaro og Lula å velge mellom, men det er ikke hele bildet. Vi har mange mindre partier med gode kandidater, men disse blir dessverre ofte usynlige. Jeg liker godt Sofia Manzano, representanten for kommunistpartiet, sier han.

Han har fortsatt litt tid på å bestemme seg.

– Lula er mer strategisk siden det kan hjelpe til å unngå en valgrunde nummer to, og dermed forhindre mer vold. Men ideologisk er jeg mer enig med kommunistpartiets representant. Konservatismen står sterkt i dette landet, og selv med Lula vil ikke det korrupte systemet kunne endres helt.

Ifølge Do Amaral er det dessuten flere som frykter at Bolsonaro ikke vil akseptere et hypotetisk tap.

– I Brasil har dette hendt før. Vi hadde et militærdiktatur fra 1964-1984, forteller Silva og fortsetter.

– Jeg tror det er grunn til bekymring siden både Bolsonaro og mange av hans ministre har bakgrunn fra militæret.

Bolsonaro-supporteren Galuppo tviler på at den sittende presidenten har nok støtte til å gjennomføre et statskupp.

– Selv om noen idealiserer militærregimet, tror jeg ikke det er grunn til bekymring. Jeg frykter heller at Bolsonaro kan bli fengslet, noe som kanskje føre til voldelige protester.

Håp for fremtiden

Valget nærmer seg med stormskritt, og verdens aviser prøver å gi et best mulig bilde på Brasils politiske situasjon.

– Vi har potensiale til å bli et langt bedre land, men politikerne gjør alt verre, sier Silva.

Hun er lei av at andre land kun fokuserer på det negative med Brasil.

– Jeg tror Lula gradvis vil lede oss riktig vei. Hvis vi ikke har håp, er alt tapt.

Powered by Labrador CMS