Budsjett: Slik mener Stine Marie Tangenes (innfelt) at alle studenter skal kunne spare 2084 kroner i måneden – hvis du også kutter ut snusen. Foto: Privat.

Studenter kan spare mer!

– Jeg har selv vært student, og mener bestemt at alle skal kunne klare å spare 2084 kroner i måneden, skriver Stine Marie Tangenes.

Publisert Sist oppdatert

Er du under 33 år gammel har du muligheten til å få kr 5000 ekstra igjen på skatten hvert år. I tillegg kan du få fordeler når du skal ut på boligmarkedet. Det eneste du må gjøre er å fylle opp BSU-kontoen din. Mens 92 % av befolkningen er positive til BSU-ordningen, vil noen ungdomspartier endre eller avvikle den.

– Dagens BSU-ordning er med på å forsterke klasseskillene vi allerede har i dagens boligmarked. Den hjelper de rike unge som allerede har muligheten til å spare penger, sier leder i SU, Andrea Sjøvoll, til VG.

Jeg mener det er motsatt. BSU-ordningen gir alle fordeler og muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet – ikke bare de som har rike foreldre som kan kjøpe leilighet for dem.

Vil du virkelig stramme inn matbudsjettet? Den billigste maten finner du i søpla

Ja, 25.000 kr er mye penger. Men regner man litt på det ser man at det tilsvarer 2084 kr i måneden, som egentlig ikke er så overveldende. Jeg har selv vært student, og mener bestemt at alle skal kunne klare å spare dette beløpet gjennomsnittlig hver måned.

Det første du må gjøre er å sette opp et budsjett. Med en oversikt over inntekter og utgifter ser du fort hvor mye du må spare, og hvor du har mulighet til å spare det.

Prøv å øke inntektene dine. 1000 kr tilsvarer bare én eller to ekstravakter, men ved siden av studier og et sosialt liv er det kanskje ikke alle som har tilstrekkelig med tid, i hvert fall ikke hver måned.

En annen måte å tjene disse ekstra pengene på er å selge ting du ikke lenger bruker. Alt av klær, sko, bøker og hyller kan du legge ut for salg. Men dette er naturligvis en one-time-thing, og ikke noe du kan tjene penger på hver måned. Derfor er det viktig å redusere utgiftene.

Det finnes flere måter å spare på: Les om studentene som venter med sex

Husleie, kollektivtransport og treningssenter er det ikke så mye å gjøre med. Med mindre du flytter hjem til mor, sier opp treningsabonnementet og heller går til skolen. Dette er selvfølgelig ikke et alternativ som er gunstig, eller engang mulig, for mange. Så la oss heller se etter andre løsninger.

Faste regninger som strøm og mobilabonnement er heller ikke lett å gjøre noe med. Prøv selvfølgelig å finne de billigste leverandørene på markedet. Netflix, HBO og Spotify kan du gjerne spleise på med en venn eller to, og dermed spare en liten sum i måneden.

Snuser du? Som du ser med litt rask hoderegningene vil pengene allerede være spart inn dersom du slutter eller ikke gjøre det i utgangspunktet. Bra for økonomien og helsen. Men muligens lettere sagt enn gjort. La oss lete videre..

Dagligvarer er noe de fleste bruker mye penger på, men med litt planlegging kan beløpet reduseres ganske drastisk. Lag en handleliste og -plan for uken, og handle inn alt på én dag. Slik unngår du å gå på butikken når du er sliten og sulten etter forelesning. Lag gjerne mat for flere dager – Lagre det i matbokser og ta med på skolen, i stedet for å kjøpe dyr kantinemat.

Fortsatt gira på kantinemat? Se hvor mye du kan spare på nye kantinepriser

Last ned og følg med på mattilbud-appen – kjøp inn store kvota av tørrvarer når det er på tilbud. Bli Trumf-medlem og få rabatt når du handler, og bruk kredittkort for å få enda mer rabatt – Kombinerer du Trumf med yA Kredittkort får du hele 4 % rabatt. Men pass for all del på å alltid betale tilbake fakturaen i sin helhet, hvis ikke vil du tape mer penger enn du tjener.

Lek og moro-posten syns jeg ikke vi skal gjøre så mye med. Man er bare student én gang i livet – nyt det!

Powered by Labrador CMS