Overtenning: Svetten rant fritt under torsdagens Hammok konsert under by:larm festivalen.
Overtenning: Svetten rant fritt under torsdagens Hammok konsert under by:larm festivalen.

Urørte anstiftere

Standarden er satt. Energinivået er i taket!

Publisert Sist oppdatert

Fra den lave scenen tar vokalist og gitarist Tobias Osland (23) umiddelbart sin posisjon på gulvet blant publikum og brøler av full makt: «Kom nærmere, for faen!».

Hammok på by:larm

Pokalen torsdag kl. 22.00

Folket følger velvillig kommandoen og gjør seg klar for en sprint gjennom hardcore-bandet Hammoks katalog.

Tar man svetten som faller ned på scenegulvet i betrakning, er det nok til bandets fordel at årets bylarm-konserter ikke overskrider halvtimen. Intensiteten i den fysiske innsatsen håndfølges også av det musikalske uttrykket. En referanse som umiddelbart slår meg er 80- og 90-tallets post-hardcorescene, med spesielt prominente sammenligninger i Refused, At the Drive-In og sistnevntes etterfølgere Sparta. Mellom trommis Ferdinand Aasheims (24) hyppige blast beats og synkoperinger viser de også en mer dynamisk side med melodiske vev som alluderer til Slints innflytelsesrike album Spiderland.

Innsatsen deres på bylarm og kvaliteten på låtmaterialet tyder på at de har lagt ned nok blod, svette og tårer til å legge til rette for et nytt norsk punkedynasti.

Oslo-trioen ble Månedens Urørt i april og er ved siden av Michelle Ullestad og Makosir kandidater til å bli Årets Urørt, der vinneren også får delta på P3 Gull. Selv om æren pleier å tilfalle pop eller hip hop-artister, noe Kvelertak også erfarte i sin tid, har punkeband som Honningbarna klart å stikke av med den gjeve tittelen. Om de skulle klare det vil P3 gull være et veldig godt utstillingsvindu for et band som tilsynelatende stortrives på scenen.

I løpet av konserten kommer de drøyt 70 fremmøtte gradvis over sin sjenanse. Det skal bandet ha full fortjeneste for. Eksempelvis hopper bassist Ole Benjamin Thommasen (21) ut i publikum midtveis i en låt og setter i gang en moshpit. Som organisastor trekker han seg sakte tilbake etter halvminuttet, mens verket hans står igjen og putrer i en punkegryte av stadig mer marinerte kropper og sinn. Det er dessverre ikke alle publikummere som kaster seg inn i koken, men mot slutten av settet står de alle og observerer med et like engasjert blikk når Osland og Thommasen hopper opp og ned på langbordet, mens støyen fortsatt pumper ut av høyttaleranlegget. En passende avslutning på en vellykket og fengslende konsert.

Det gjenstår å se om de har det som skal til for å bli Årets Urørt i slutten av september. Innsatsen deres på bylarm og kvaliteten på låtmaterialet tyder i hvert fall på at de har lagt ned nok blod, svette og tårer til at de kan bryte ned popdominansen, og legge til rette for et nytt norsk punkedynasti. Om du fortsatt lurer på hvorfor Hammok er et velkomment tilskudd til det alternative musikk-repertoaret i Norge, må du legge til konserten deres på Revolver førstkommende lørdag klokken 19.30 i kalenderen. For det skal nemlig jeg!

Powered by Labrador CMS