Byrådet i Oslo er på overtid

Situasjonen for studentene i Oslo er bekymringsfull, skriver Oscar Christopher Husebye, bystyrekandidat og formand i DKSF.

Publisert

SV er så sikre på egen fortreffelighet, at de ikke engang anerkjenner hvor vanskelig det er blitt for studenter å få bolig i Oslo. Det er på overtid at de rødgrønnes boligpolitikk kastes på historiens skraphaug.

Bystyrekandidat for SV Kaveh Kawousi svarte på mitt innlegg i Universitas før ferien. Innlegget viser tydelig at SV er låst til gamle fordommer i blant annet boligpolitikken. Mye av innlegget brukes til å forsvare den såkalte leilighetsnormen. Denne normen forbyr bygging av mindre boliger enn 35 kvadratmeter sentralt i Oslo, og pålegger hele 40 prosent å være større enn 80 kvadratmeter store. 

At de rødgrønne forbyr bygging av små leiligheter i sentrum, er både usosialt og gjør at vi ikke får bygget det unge førstegangskjøpere trenger og har råd til. Leilighetsnormen har feilet på hovedmålsettingen om at flere småbarnsfamilier skal bo sentralt i Oslo, og har bidratt til sterk boligmangel i Oslo. For oss studenter gjør leilighetsnormen boligdrømmenivn uoppnåelig. Høyre går derfor til valg på å fjerne den.

Kawousi skriver at Oslo SV vil prioritere studentboligbygging i Oslo. Det hadde vært supert for studentene, om partiet faktisk gjennomførte det. De har hatt makten i Oslo i åtte år, og tiden det tar for å regulere én eneste eiendom har økt til over 2000 dager. En dobling alene siden 2017. Det er et ekstremt tall, som viser at de rødgrønne ikke har kontroll på saksbehandlingstiden. Det trengs et politisk skifte.

Jeg mener det er på overtid å prøve nye løsninger – slik at Oslo skal tiltrekke seg studenter og unge også fremover.

Oscar Christopher Husebye

Boligsparing for unge, BSU, er et av de få målrettede verktøyene vi har for at unge skal komme inn på boligmarkedet. SV svekket ordningen i budsjettforhandlingene i fjor. SSB har allerede konkludert med at færre sparer til bolig i BSU. Dette er bakvendt politikk, og jeg er glad for at Høyres Studenter fikk gjennomslag for å styrke BSU-ordningen på landsmøtet til Høyre i mars.

Kawousi bruker mye av sitt innlegg på å angripe Høyre og erklære at vi er en aktiv motstander av økt studiestøtte. Det er feil. Høyre stod for en helt nødvendig økning av studiestøtten da vi satt i regjering. Vi innførte 11 måneders studiestøtte, istedenfor 10 som da SV sist styrte landet med Arbeiderpartiet. I tillegg har vi foreslått å gi studenter muligheten for 40 000 kroner ekstra i studielån. Det prioriterer ikke SV og de rødgrønne budsjettpartnerne på Stortinget.

Kawousi mener at å tillate pils i park ikke er viktig. Og sant nok, boligpolitikk og å sikre nødvendig studiestøtte er viktigere for studentene. Men det er komisk at Kawousi mener pils i park er unødvendig, fordi man drikker øl i park til tross. Det var SV som gjorde at det ikke var flertall for pils i park forrige regjeringsperiode. Det er gal medisin. Vi trenger sosiale og rimelige møteplasser i Oslo.

Situasjonen for studentene i Oslo er bekymringsfull. SV og Høyre er nok enige om mange av problemstillingene vi står overfor, bare uenige om løsningene. Jeg mener det er på overtid å prøve nye løsninger – slik at Oslo skal tiltrekke seg studenter og unge også fremover.

Powered by Labrador CMS