Demokrati: Flere studenter har sperret av en vei i tirsdagens protest. Foto: Raquel Madruga.

Katalanske studenter streiker: – Volden kan ikke rettferdiggjøres

Tusenvis av studenter tok tirsdag til gatene i protest mot det spanske politiets brutale håndtering av Catalonias omstridte folkeavstemning.

Publisert Sist oppdatert
Stemte ja: Andrea Esteve Pedró sin stemmeseddel under søndagens folkeavstemning i Catalonia. Foto: Privat
Protesterer: Flere tusen studenter og katalanere tok til gatene i Barcelona på tirsdag for å demonstrere mot politiets brutalitet under folkeavstemningen. Foto: Sergi Morillo

Folkeavstemningen i Catalonia

  • Søndag 1. oktober stemte 2,26 av Catalonias 5,3 millioner stemmeberettigede i folkeavstemningen, for selvstendighet fra Spania. Av disse stemte 90% for, ifølge katalanske myndigheter.
  • Over 800 sivile skal ha blitt skadet i sammenstøt med politiet på valgdagen, samtidig som 770 000 stemmer skal ha blitt tatt av spansk politi.
  • Statsminister Mariano Rajoy nekter å anerkjenne folkeavstemningen som gyldig, da den er i strid med grunnloven.
  • Siden grunnlovsdomstolen sa at folkeavstemningen er i strid med grunnloven, ble det ikke arrangert noen «nei-kampanje» mot uavhengighet.
  • Verken EU eller noe annet vestlig land har sagt at de vil anerkjenne Catalonia som en selvstendig stat.
  • Kilder: Katalanske myndigheter via The Guardian, BBC News, NRK

– Universitetene, skolene, supermarkedene og restauranter er stengt. Selv busser og undergrunnen har stoppet, sier psykologistudenten Ricard Rojals.

Catalonia er tirsdag preget av streik i protest mot det nasjonale politiets brutale håndtering av søndagens omstridte folkeavstemning.

Fikk du med deg denne? Spanske studenter marsjerer i Madrid

Det viktigste er ikke at du erklærer selvstendighet, men at resten av verden erkjenner det.

José María Izquierdo

På Universitetet i Barcelona sine nettsider står det at de tirsdag «stopper all akademisk aktivitet» og at de ansatte «fritt kan bestemme hvorvidt de skal møte opp på arbeidsplassen eller ikke». Sammen med tusener av andre studenter har også Rojals strømmet ut for å vise sin avsky mot volden.

– Akkurat nå er jeg i en protest utenfor barneskolen min «Escola Pia Sant Antoni» for å vise at vold ikke er veien å gå, og at det var en skam at spanske myndigheter brukte nasjonalt politi for å stoppe folkeavstemningen.

«They ignore you»: Separatistene nekter å gi opp drømmen om løsrivelse fra Spania. Foto: Anna Castro

Slått til

Barneskolen ble søndag brukt som valglokale. Helt til politiet slo til. Nå har rundt 250 mennesker samlet seg på utsiden av Barcelonas eldste skole. Folkemassen består av studenter, foreldre og lærere. Noen holder stemmeurner fra søndagens valg i været.

– Jeg ble slått i ansiktet, så falt jeg ned. Det neste jeg husker er at en venn prøvde å hjelpe meg til å stå oppreist. Det nasjonale politiet fikk med seg fire stemmeurner med rundt 500 stemmer, forteller han.

I en av Barcelonas hovedgater, et annet sted i byen, demonstrerer psykologistudenten Margalida Agnés. Hun var også på en av skolene som fungerte som valglokale søndag morgen, sammen med en stor vennegjeng.

Foto: Sergi Morillo

– Hvordan det nasjonale politiet opptrådte var frustrerende og forferdelig å se. De håndterte situasjonen veldig dårlig og var svært aggressive. Den volden kan ikke rettferdiggjøres, sier hun.

Andrea Esteve Pedró er nettopp ferdig med en grad ved Universitetet i Barcelona, og deler Agnés og Rojals frustrasjon over vendingen folkavstemningen tok.

– At den spanske regjeringen har forsøkt å stoppe folkeavstemningen ved bruk av vold, har bare gitt det katalanske folk enda større grunn til å stemme for uavhengighet, sier Pedró.

Katalanske myndigheter har uttalt at mer enn 800 sivile skal ha blitt skadet i sammenstøt med politiet på valgdagen. Spanias statsminister Mariano Rajoy har beklaget de voldelige hendelsene som oppstod søndag, men vil ikke anerkjenne folkeavstemningen som gyldig.

Spanske studenter: Generasjon arbeidsløshet

Foto: Sergi Morillo

Ingen legitimitet

José María Izquierdo er førstebibliotekar på Universitetsbiblioteket ved UiO, og lærer i spansk litteratur og historie ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk. Han stiller seg kritisk til folkeavstemningen i Catalonia, og mener selvstendighet i praksis er umulig.

– Problemet her er at det ikke var en folkeavstemning. Den var simulert, og både ulovlig og udemokratisk, sier han, men understreker at opprørspolitiets involvering var «grusom og unødvendig».

I dag snakker vi ikke om uavhengighet, vi snakker om menneskerettigheter.

Mireia Sintes

Ved å avholde folkeavstemningen mener Izquierdo katalanerne forsøker å finne en legitimitet de ikke har som gruppe. Han stiller også spørsmål ved tallene Catalonia har oppgitt i forbindelse med referendumet.

– 2,3 millioner katalanere har stemt. Hvem sier det? Det fantes jo ikke kontrollører, forteller Izquierdo, og legger til at det ikke overrasker han at resultatet var et ja til selvstendighet, da det var «nasjonalister som søkte om referendum».

– Katalanerne har rett til å bestemme hva de selv ønsker, men gjennom en lovlig, demokratisk og katalansk folkeavstemning, sier han.

Izquierdo mener dog det er sannsynlig at den katalanske presidenten vil forsøke å erklære selvstendighet, til tross for manglende støtte internasjonalt. Han mener verdenssamfunnet allerede har tatt sine standpunkt om katalansk uavhengighet.

– EU sier nei, FN sier nei, til og med Trump sier nei, sier Izquierdo.

– Det viktigste er ikke at du erklærer selvstendighet, men at resten av verden erkjenner det.

Foto: Sergi Morillo

Handler om menneskerettigheter

Studenten Mireia Sintes studerer til vanlig arkitektur ved UPC i Barcelona. Hun er fra Mallorca og kan derfor ikke stemme. Likevel ville hun «ikke sitte på sofaen hjemme».

– Søndag 1. oktober forsvarte tusenvis av mennesker deres lokale skoler hvor valgene ble avholdt. Mange hadde sovet over, slik at politiet ikke kunne stenge lokalene. Jeg ankom min lokale skole klokken fem på morgenen. Politiet kom ikke hit, men vi fikk etterhvert inn bilder fra andre valglokaler, og forstod at situasjonen var ute av kontroll.

Sintes forteller om en nervøs stemning valgdagen ut, og sier mange ble i lokalene helt til siste stemme var talt opp.

Etter at en generell streik og demonstrasjoner over hele den katalanske regionen tirsdag er et faktum, mener hun debatten har fått en ny dimensjon.

– I dag snakker vi ikke om uavhengighet, vi snakker om menneskerettigheter.

– Som en sesongfinale

Studentene Universitas har snakket med, forteller at de er usikre på hva fremtiden vil bringe. Av de over to millionene katalanerne som stemte 1. oktober, er 90 prosent av stemmene for uavhengighet, ifølge katalanske myndigheter selv. Disse to millionene utgjør allikevel bare en mindredel av den totale katalanske befolkningen.

– Det er som en sesongfinale i en Netflix-serie. Nå venter vi bare på å se hva som skjer i neste sesong, forteller Pedró.

Powered by Labrador CMS