Hotel Neuf: Tv2, henger dere med? Illustrasjon: Øivind Hovland
Hotel Neuf: Tv2, henger dere med? Illustrasjon: Øivind Hovland

DNS of our lives

Det er duket for en ny sesong med Hotel Neuf, så finn frem popcornet.

Publisert Sist oppdatert

Det Norske Studentersamfund (DNS) er tydeligvis et sted der det meste kan skje. Fra jeg begynte å følge med i 2014 har det hverken vært kjedelig eller forutsigbart. Jeg snakker ikke om hva de arrangerer, som det overdådige skumpartyet i høst eller besøk av den kontroversielle exphil-bautaen Peter Singer. Nei, jeg sikter til selve driften. For på samme måte som det gjerne baller seg på for Anker-Hansen-familien når de drifter Hotel Cæsar, har det vært alt annet enn lett for DNS å drifte sitt Chateau Neuf. Den nye direktøren, Thorstein Sjursen, har spurt seg selv om ikke det hviler forbannelse over huset.

Bakgrunn: Chateau Neufs turbulente år

Spol tilbake til 2014. Da var det reelle muligheter for at de skulle gå konkurs. Kutt ble gjort, penger ble spart, men man så også behov for å hente inn noen med solid, økonomisk kompetanse. I 2016 falt valget på den omdiskuterte BI-studenten Markus Knutsen, som allerede etter et par måneder hevdet han hadde kuttet utgifter med to millioner. Plot tvist: Det visste seg at han også hadde spandert både taxi, mat og forskudd på lønn på seg selv. DNS tok han til forliksretten, men dessverre var Knutsen i Spania, og trakk dem senere for retten for å renvaske seg selv. I mellomtiden peker alle piler oppover for økonomien. Tv2, henger dere med?

I likhet med Anker-Hansen-familien mistenker jeg også at flere av dem bor der

Trygve Bernhardt Moen Haaland fra Westerdals rykker opp i rekkene. Ikke én, men to ganger, må han representere DNS i retten, noe de begge ganger kommer helskinnet igjennom. Oslo tingrett roser ham for å forsøke å løse Knutsen-saken utenfor rettssalen (og slik prøve å spare studentene for saksomkostninger), Hans Geelmuyden lar seg imponere av hvordan Haaland klarer å stoppe planene om å flytte DNS, når store aktører som Oslo Kommune og Statsbygg er på gli. Han blir raskt mer populær enn sin forgjenger, men i likhet med Knutsen trer Haaland av før sin tid, etter en alvorlig hendelse på nachspiel.

DNS-direktøren om kulturen på Chateau Neuf: Nachspielene har gått litt over stokk og stein

Tar Haaland med seg ukulturen på huset når han trekker seg? Neppe. DNS er en organisasjon som år etter år har vært driftet av svært dyktige folk, med teft for gode fester og studentsamhold. De jobber hardt, frivillig og får gladelig dårlige karakterer på vegne av Oslos øvrige studenter. I likhet med Anker-Hansen familien mistenker jeg også at flere av dem bor der. Når konflikt likevel er uunngåelig, kan man spørre seg selv om et studenthus drevet av studenter er like dømt til dramatikk som et familiedrevet hotell.

Løsningen er på ingen måte å overlate driften til noen andre, for Oslos studentersamfund må og skal drives av studentene selv. Det kan likevel tenkes at mer omfattende valgprosesser, mer gjennomsiktighet og langt mer rift om plassen kunne ha hjulpet DNS.

Universitas-kåring: Trygve Haaland er Oslos tredje mektigste student

Bare se til Trondheim, og deres sagnomsuste Studentersamfund, som på ingen måte kan sammenliknes med lillebror i Oslo. Samfundet i Trondheim er, nazikalas til tross, en langt ryddigere og svært profesjonell organisasjon. På en annen side er virkeligheten en helt annen i Trondheim enn i Oslo. For der den røde kolossen står nærmest ubestridt som et studenthjem for alle, så blir ikke bare DNS sviktet av sine egne, men også studentene. Hovedstaden har mye å lokke med, både for festdeltaker og frivillig.

Den nye sesongen sparkes i gang med å finne en erstatter for Haaland, og det litt brennkvikt. DNS er nå helt avhengige av å finne en leder som kan sitte vervet ut, og manøvrere seg gjennom den sosiale jungelen på huset uten å la seg fange. Personlig håper jeg som vanlig på kvinnelig protagonist.

Ingrid Ekeberg kommenterte da Markus Knutsen møtte DNS i retten:Når de voksne rydder opp

Mulige intriger lusker også i fjerne. En antagonist i form av SiO kan stikke kjepper i hjulene for DNS, med deres gryende planer om et eget studenthus. Etter sigende skal studenthuset gi plass til de foreningene som ikke har plass på Chateau Neuf, selv om det foreløpig er uvisst hvilke og hvor mange dette er. Det er godt mulig SiO kun ønsker seg mer kontorplass, og seiler under studentflagget for å få dette. En annen mulighet er at SiO, som tross alt er et milliardkonsern, ser en økonomisk mulighet i å konkurrere med DNS og Chateau Neuf. Vi vet fortsatt lite, men kanskje er det tegn på forbannelsen Sjursen snakket om? Aldri fred å få.

Skjønt, det er de som sier at denne sesongen blir kjedeligere enn på lenge. At det rett og slett er for mange flinke folk på huset, som nå har såpass god trening i krisehåndtering at de til og med kan fikse en herlig uforutsigbar Jens August, «tilbake fra de døde»-Georg eller småkorrupt Juni Anker Hansen uten og vippes av pinnen. La oss håpe de får rett.

Powered by Labrador CMS