Situasjonen i Burma forverres

Publisert

«Lite eller ingenting er blitt bedre etter løslatelsen av Aung San Suu Kyi i høst.»

Den burmesiske studentaktivisten Thwinn Linn Aung minner oss på at det gjelder å holde trykket oppe mot all urett som skjer i Burma. Han forteller om fengsler og tortur for unge mennesker som jobber for en bedre framtid. De gjennomgår ufattelige lidelser fordi de kjemper for en hverdag med meningsutveksling som vi tar for gitt. Vi skal huske at det sitter 2 200 mennesker innesperret av politiske årsaker, og mange av disse er unge. Lite eller ingenting er blitt bedre etter løslatelsen av Aung San Suu Kyi i høst.

Aung San Suu Kyi har sittet 15 av de siste 20 årene i husarrest. Etter at hun ble løslatt 13. november i fjor har jeg vært i kontakt med henne flere ganger, og hun ber innstendig verden om ikke å glemme demokratibevegelsen i landet.

Juntaen varsler Aung San Suu Kyi og demokratibevegelsen (NLD) at den kommer til å «gå sin tragiske avslutning i møte» dersom den ikke tar avstand fra at de støtter de vestlige sanksjonene. Det er grunn til å ta denne advarselen på alvor. Sanksjonene kom på grunn av brudd på menneskerettighetene og mangel på demokrati. Før NLD vil vurdere sanksjonene, krever de at alle politiske fanger løslates.

Man skal heller ikke ledes til å tro at forholdene i Burma har blitt bedre fordi regimet arrangerte noe som de kalte for et valg før jul. Resultatet er at regimet har et om mulig enda strammere grep rundt befolkningen fordi de sitter med nesten alle setene i parlamentet. Derfor bør Norge og andre vestlige land fortsette sine målrettede sanksjoner mot Burma, slik demokratibevelgelsen ber om.

Før eller senere vil diktaturet i Burma falle. La oss alle gjøre hva vi kan for at det kan skje om ikke altfor lenge. Studentene i Burma er en av de viktigste motstandsgruppene. De fortjener vår støtte.

Powered by Labrador CMS