Den virkelige trusselen mot folkehelsa

Dagens unge sliter med å få i seg riktig mat. Har kostholdsrådene skylda?

Publisert

Den siste tiden har man lest om at unge har et overforbruk av Paracet, lider av D-vitaminmangel og at det generelle sukkerinntaket er for høyt. Man vet også at unge får i seg for lite av viktige næringsstoffer som jod og kalsium.

Det er fristende å be ungdommen skjerpe seg, men så enkelt er det ikke.

I mange land er mangel på informasjon en trussel. I Norge er det for mye. Her gis såmange råd at mange setter på skylapper.

«Spis dette, men ikke dette». I teorien bør det være kjempelett å spise sunt, i praksiser det kjempevanskelig. Og årsakene er mange. Kanskje skyldes det at «eksperter» som kommer med råd sjelden er enige. Som når én mener at enkelte yoghurter er usunne fordi de inneholder litt sukker, mens andre vektlegger at det ikke er av betydning, da næringsstoffene man får fra den tross alt er viktigere.

Når det hyles varsko om sukker daglig, tenker mange at sukker må elimineres helt. Og da strykes den sukkerholdige yoghurten, til tross for at den kunne tilført kroppenviktige næringsstoffer. Verre er det når grønnsaker, fisk og meieriprodukter ignoreres,fordi lommeboka ikke strekker til.

Verden har langt viktigere saker å belyse enn nordmenns kosthold, men også vi måvende blikket hjemover iblant.

Nyere studier viser at unge ikke vet nok om hvordan de spiser sunt. Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder, Synne Groufh-Jacobsen, publiserte sin studie i fjor, med utgangspunkt i de norske kostrådene. Hun fant at unge sliter med å forstå merkeordninger og lister over næringsinnhold. Mange kan rett og slett ikke ta gode matvalg for seg selv.

Men det finnes håp.

Nylig kom forslag til nye nasjonale kostråd, der matgleden fremmes og rådene tilsynelatende forenkles. Dette er kjempebra. Det foreslås å gå fra elleve til seks råd, med fokus på mindre kjøtt, mer grønt, fullkornsprodukter og et daglig inntak av meieriprodukter.

For mange er dette dessverre bare enda flere råd. Men en forenkling - med fokus på det som virkelig er viktig i et næringsrikt kosthold - er utvilsomt et steg i riktig retning. Det løser ikke unges overforbruk av Paracet, men kanskje klarer man i større grad å forholde seg til kostrådene, og dermed få i seg mer vitamin D, kalsium og jod?

Powered by Labrador CMS