– Valget kan bety slutten for Det republikanske partiet

Ekstreme kandidater og skittent spill har alltid vært en del av amerikanske valgkamper, men nå er det verre enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

John T.McNay

  • Utdannet professor i historie ved Universitetet i Cincinnati
  • og gjesteforeleser ved Det Norske Nobel Institutt.

  • For tiden jobber han med et prosjekt om fredsarbeid blant amerikanske presidenter.
  • Nobels Instituttets vårseminarer inngår under temaet: «The causes of peace».
  • Vårseminarene består av totalt 9 forelesninger holdt av internasjonale forskere.
  • Se Nobel Instituttets hjemmeside for mer informasjon om programmet

– Skittkastingen under dette valget er verre enn noen gang. I tillegg er kandidatene ganske uvanlige. Vi har Ted Cruz som er ekstremt høyrevridd, Bernie Sanders som er svært venstrevridd, og Trump som er en slags populistisk kandidat, sier John T. McNay oppgitt.

Han er professor i Historie ved University of Cincinnati, og har de siste årene studert hvordan forskjellige amerikanske presidenter har jobbet for fred. Gjennom forskningen har han fått god oversikt over presidentvalgkampanjene siden valget av Harry S. Truman i 1948.

Ifølge McNay har de amerikanske valgkampene alltid blitt ansett som drøye sett fra et norsk perspektiv, men denne gangen mener til og med den gjengse amerikaner at det er for drøyt.

– Retorikken er spesielt ille blant republikanere. Jeg tror en viktig årsak er at det ikke lengre er noen «mainstream»-kandidater igjen på den republikanske siden. Disse tingene de sier om hverandre…, McNay avbryter seg selv mens hans rister på hodet.

De siste årene har nemlig Det republikanske partiet omfavnet ytterliggående sosiale bevegelser. Alt fra Tea Party-bevegelsen og National Rifle Organisation til konservative kristne har blitt tatt inni varmen. Kandidater som Trump og Cruz har vært spesielt flinke til å appellere til disse gruppene.

– Disse bevegelsene hjalp republikanerne med å vinne tidligere valg, men nå er de i ferd med å ta over hele partiet. Hvis Trump vinner nominasjonsvalget kan det bety slutten for Det republikanske partiet slik vi kjenner det, sier McNay.

De foretrukne presidentkandidatene for medlemmene i Det republikanske partiet har blitt helt marginalisert, forteller McNay. Partipampene synes Trump drar partiet i en for ekstrem retning.

Vi kan trøste oss med at ekstreme kandidater sjeldent gjør det bra

John T. McNay

Selv tviler McNay på at Trump vil vinne nominasjonsvalget. Likevel kan han ikke forestille seg at businessmannen vil akseptere nederlaget. McNay spår at Trump kan ende opp med å lansere sitt eget parti for å fortsette valget. Tidligere president Theodore Roosevelt, gjorde dette etter han tapte Det republikanske nominasjonsvalget i 1912. Et nyere eksempel var den ekstreme populisten George Wallace som dannet American Independent Party i 1968.

– Wallace gikk til valg utelukkende mot borgerrettighetsbevegelsen. Han endte med under 14 prosent av stemmene, så vi kan trøste oss med at ekstreme kandidater sjeldent gjør det bra, sier McNay.

Les også: Studentene kan avgjøre Trumps fremtid

De demokratiske debattene har gått roligere for seg enn de republikanske. Det er også i Det demokratiske partiet McNay mener vi finner den virkelig inspirerende presidentkandidaten: Bernie Sanders. Ettersom Sanders velger å kalle seg sosialist, blir han nesten automatisk sett på som ekstrem. Likevel har Sanders kritikk av de økonomiske elitene hatt bred appell blant både demokrater og republikanere konstaterer McNay.

– Mange republikanere innrømmer at de er enig i budskapet hans. Det er første gang siden 1912 at en sosialist har en liten mulighet til å bli president, forteller McNay som minner om at sosialist lenge har vært et skjellsord blant konservative amerikanere.

Sosialisten Eugene V. Debs som gjorde det greit i valget i 1912, endte senere i fengsel, etter det ble han kriminalisert for å snakke ut mot USAs deltagelse i første verdenskrig. Nøytraliteten var en kjernesak for Debs. Om ikke annet kan i hvert fall McNay forsikre oss om at ingen vil kaste Bernie i fengsel.

Powered by Labrador CMS