«SiO, merk mat som inneholder kjøtt!»

«Ingen som har tatt et valg basert på etikk, sin helse eller bærekraft, fortjener å få en ubehagelig overraskelse i tacolefsa si», skriver Camilla Langen fra Grønn liste i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

SiO opplyser i sine kantiner om hva maten deres inneholder, blant annet mat som mange mennesker er allergisk mot, eller kun for å opplyse bevisste forbrukere om hva produktene inneholder. SiO er generelt flinke på å opplyse om innholdet hos sine spisesteder, og om man for eksempel ikke spiser mat som inneholder melk, gluten eller soya, opplyser SiO om produktene inneholder det.

Derimot opplyser ikke SiO om maten deres inneholder kjøtt som egen kategori. Det medfører at de som ikke ønsker å spise kjøtt, må følge ekstra nøye med for ikke å ta feil, og jeg vet selv om andre som har tatt feil, for eksempel i buffeer hvor det er lett å forveksle kjøtt med kjøtterstatninger, eller når de lager gryter hvor man ikke kan se alt innholdet tydelig, og hvor det heller ikke står noe i navnet som gir en pekepinn.

Les også: «Regjeringen nedprioriterer studentene igjen»

At SiO kjøper inn kjøtterstatninger, skal de ha honnør for, og de må gjerne gjøre mer av det. Men det er også viktig å forstå at når man bruker kjøtterstatninger i kantiner hvor man samtidig ikke opplyser om hva som er kjøtt fra dyr, kan misforståelser fort oppstå.

Ved ikke å merke kjøtt som en kategori på lik linje med melk og egg bidrar man også til å normalisere at kjøtt er standard. Det påvirker også de ansatte, og jeg kjenner flere som sier at de har fått kjøtt i maten ved spisesteder hos SiO når de har bestilt vegetar eller vegansk mat.

Å merke kjøtt bevisstgjør både forbrukerne og de ansatte om at kjøtt faktisk er en kategori man kan velge bort, og ikke standarden. Da vil slike feil forhåpentligvis også opphøre. Ingen som har tatt et valg basert på etikk, sin helse eller bærekraft, fortjener å få en ubehagelig overraskelse i tacolefsa si.

Studentene ønsker å være med på det grønne skiftet, og her må SiO hjelpe framfor å spenne ben

I tillegg må vi omstille oss til et samfunn hvor kjøttbruken er mindre, og da bør ikke normalen være det som holder samfunnet tilbake i strukturer som fører til en mindre bærekraftig verden. Da må det legges til rette for at kjøtt blir et valg på lik linje med plantebaserte produkter, i stedet for at kjøttet er overalt uten at man tenker over det. Studentene ønsker å være med på det grønne skiftet, og her må SiO hjelpe framfor å spenne ben.

Les også: «Regjeringen prioriterer og satser på studentene»

SiO må derfor begynne å merke kjøtt. Mange av oss er opptatt av å påvirke verden i den retningen vi ønsker. Dette må SiO legge til rette for, og å merke kjøttproduktene sine vil ikke være noe som krever mye arbeidskapasitet. Akkurat på samme måte som SiO legger til rette for at allergikere ikke får i seg mat de er allergisk mot, i dag, må de av oss som ikke vil spise kjøtt til ethvert måltid, få den samme behandlingen!

Powered by Labrador CMS