Alle vil ha lesebrett

Ventelistene på Universitetsbiblioteket har vært historisk lange etter at man startet med utlån av elektroniske lesebrett i høst.

Publisert

I starten av september ble Universitetet i Oslo (UiO) første høyere utdanningsinstitusjon i Norge som tilbød utlån av elektroniske lesebrett. Målet var å ligge i forkant, samt la nysgjerrige studenter få prøve framtidens leseteknologi selv.

– Vi fikk et ras av brukere som ville prøve, forteller Håvard Kolle Riis, avdelingsdirektør for digitale tjenester ved Universitetsbiblioteket (UB).

– Tilbakemeldingene har vært positive, selv om noen har vært misfornøyd med for eksempel at lesebrettene ikke håndterer pdf-filer. Men vi har hele tiden vært klare på svakhetene, og det var nettopp slike tilbakemeldinger vi var ute etter, sier han.

Mer brukervennlige

Det var i september UB startet med utlån av ti eksemplarer av lesebrettene. Etterspørselen ble så stor at UB måtte utvide maks antall personer på ventelistene sine fra 60 til 200. Nå har de ti lesebrettene blitt til 35, og alle fakultetsbibliotekene har nå lesebrett tilgjengelig. For tiden står det totalt 40 personer på venteliste.

– De nye brettene vi har fått inn, er fra iRex. De er hakket mer brukervennlige, med større skjerm. De kan formatere pdf-filer, og du kan ta notater og kommentere selv i teksten, forteller Kolle Riis.

140 000 e-bøker i hus

Nytt i høst er også at UB har fått 140 000 e-bøker, både vitenskapelige og skjønnlitterære, tilgjengelig via sine nettsider.

– For de fleste er det mest aktuelt å laste ned disse til datamaskiner eller laptoper, men dette er også bøker man kan laste ned dersom man låner et lesebrett på UB.

Kolle Riis vil ikke spå hvor mange år det er til UB har flere tilgjengelige e-bøker enn man har trykte bøker.

– Det er nok mange år til fortsatt. Vi har tross alt flere millioner trykte bøker, sier han.

Powered by Labrador CMS