Mer ulikhet – med Velferdstingets velsignelse

Publisert

Det er godt å lese at Universitas, med journalist Frank Lande i spissen, i kommentaren onsdag 15. november er opptatt av meningsmangfold blant studentforeningene ved SiO-institusjonene. Det er noe også vi i Moderat Gruppe (MG) holder høyt i hevd, og det er også en av grunnene til at vi fremmet og fikk flertall for den nåværende ordlyden til §14-3 i Kulturstyrets tildelingsreglement.

Det Lande åpenbart ikke har fått med seg, er at forslaget er en presisering av den tidligere paragrafen, som lød: «Kulturstyret bevilger ikke støtte til søkere som har klart diskriminerende formål og uttrykk». Denne formuleringen gjorde det opp til Kulturstyret å avgjøre hva som ble regnet som «klart diskriminerende», og som ganske riktig gjorde at OKSL fikk avslag på sin søknad før den ble innvilget etter anken. Nåværende ordlyd begrenser avslagsmuligheten til å omfatte foreninger som «uten saklig grunn ekskluderer eller på annen måte negativt forskjellsbehandler» andre. Med dette presiseres det hvilke handlinger som skal slås ned på – for det er handlinger denne ordlyden tar sikte på å ramme.

Ytringsfrihet er noe som står høyt i kurs hos oss i MG og flertallet i Velferdstinget. Én oppfatning av hva ytringsfrihet er, er muligheten til å mene hva man vil uten frykt for sanksjoner. Det er ingen prinsipiell forskjell på å bli kastet i fengsel for å si eller skrive noe styresmaktene ikke liker og på å bli nektet økonomisk støtte for å si eller skrive noe Velferdstinget ikke liker. Det er derfor denne paragrafen ble vedtatt – den sikrer foreningene et stort menings- og ytringsrom, men gir dem et snevrere handlingsrom. Det må være en selvfølge at studenter ikke betaler semesteravgift som blir brukt for å diskriminere dem, samtidig som det må være lov for organisasjoner å mene at homofile i partnerskap ikke skal kunne inneha vigslede stillinger.

Meninger man ikke liker, bør diskuteres og debatteres i stykker, ikke ties i hjel

Meninger man ikke liker, bør diskuteres og debatteres i stykker, ikke ties i hjel. Stikk i strid med hva Universitas-journalist Lande later til å tro, vil den vedtatte ordlyden bidra til å øke meningsmangfoldet blant studentforeningene og løfte også upopulære meninger opp og fram. Dette er ikke politisk korrekthet, det er toleranse i praksis.

Powered by Labrador CMS