En felles standard

Publisert

Leder av Medisinsk Fagutvalg, Benedicte Westlund, har en kronikk i forrige Universitas, der hun kritiserer Det medisinske fakultets gjennomføring av to eksamener i vår. Hun avslutter kronikken med at fagutvalget har invitert studiedekanen, kontorsjefen og semesterleder for tredje semester til diskusjon for å se hva som kan bedres til neste eksamen. Kronikken må ha ligget en stund fra den ble skrevet, for dette møtet ble holdt tirsdag 29. september. Møtet er omtalt i medisinernes studentavis, Æsculap, nr. 4, 09.

Det var et konstruktivt møte, der studentene fikk anledning til å komme frem med sin kritikk for hvordan eksamen ble avviklet og for hvordan fakultetet hadde håndtert den høye strykprosenten. Fakultetet fikk, på sin side, anledning til å beklage at vi hadde gjort nybegynnerfeil ved innføringen av en ny eksamenstype. Vi ble også enige om hvilke grep det er nødvendig å få på plass for å sikre kvaliteten av eksamensavviklingen, blant dem sikre at oppgavene på forhånd blir lest av studenter på kullet over – noe som har vært vanlig hittil ved våre andre eksamensformer, men som ikke ble gjennomført denne gangen. Vi vil også legge større vekt på informasjon på forhånd om eksamen, og vil la studentene få en prøveeksamen, der de får øve seg på eksamenstypen.

OSCE er en eksamensform som er velkjent på verdensbasis. Den tester først og fremst ferdigheter. Vi kombinerer den derfor med en kunnskapstest. OSCE er en muntlig eksamen, der det ikke er klagerett, mens kunnskapstesten er skriftlig. Dermed oppstår en eksamen som er en hybrid etter våre eksamensregler – med tvil om det er klagerett. Vi håper å kunne rydde opp i dette for fremtiden.

– La oss få en felles eksamen for de europeiske land som det er naturlig for oss å sammenligne oss med.

Å bestemme stryk/stå-grensen kan være en vanskelig øvelse. Hva er minstekravet til hva en lege skal kunne for at vi selv ville overlatt vår helse til ham eller henne? Medisinerstudenter har tatt opp om vi ikke burde hatt nasjonale læringsmål. Ved Det medisinske fakultet i Oslo synes vi at dette er en god idé. Vi er også tilhengere av nasjonale prøver, slik at vi kan ha en felles standard i Norge. Og det er nærliggende å føre ideen videre: la oss få en felles eksamen for de europeiske land som det er naturlig for oss å sammenligne oss med, på samme måte som det er en felles eksamen for alle som ønsker å bli lege i USA.

Powered by Labrador CMS