KLASSIKEREN: – Det er bare så utrolig behagelig. – Føler dere at joggebukse er sosialt akseptabelt? – Ja, men man merker forskjell på ulike linjer her på høyskolen. På sykepleier er det ikke så akseptabelt. Førskolelærerstudenter (HiOA)

Joggebuksesyndromet

Eksamenstid = joggebuksetid. Men hvorfor det egentlig?

Publisert Sist oppdatert
KOSEBUKSA: – Når jeg skal sitte lenge trenger jeg noe som ikke klemmer, derfor velger jeg kosebukse. – Føler du at kosebukse er sosialt akseptabelt? – Ingen sminke og komfortable klær er greit så lenge det er eksamen. Student ved Administrasjon og ledelse (UiO)
FOTO: Privat

Det er eksamensnovember på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og en grå, grå vind blåser over plassen. Det yngler av studenter iført kombinasjonen grå joggebukse, uggs og boblis. Her er det ingenting som strammer, gnager, eller klistrer seg til kroppen. Her er det snakk om maksimal komfort. Eksamensmoten har tatt overhånd.

– Det er viktig at det ikke er noe som skjærer inn i huden når man skal lese så mye, sier førskolelærerstudent ved HiOA, Synnøve K Larsen (23), og drar i strikken for å vise oss akkurat hvor behagelig hun har det i sine grå bomullsjoggebukser.

– Ja, man kan være seg selv i joggebuksa, konstanterer studievenninne Susanne Solhaug (24).

Kroppen som bærer av hodet

Er fysisk velbehag og styrking av essensiell identitet den eneste fruktbare forklaringen på joggebuksesyndromet?

Kanskje må det nettopp en forbrukerforsker til for å gi oss svaret. Etnolog Ingun Grimstad Klepp er forskningsleder ved SIFO med fokusområde på klær og klesvaner, og mener en potensiell forklaring på joggebuksefenomenet ligger i den utvidede betydning av komfort.

– Utrykket «behagelig» er interessant fordi det har to dimensjoner, det psykiske og det fysiske. I en eksamenstid så konsentrerer man seg om andre ting enn om det sosiale og dermed blir den sosiale representasjonen av deg selv mindre viktig. Du kan si at kroppen kun blir en bærer av hodet, sier, sier Klepp.

Terskelen senkes

Likefullt er ikke joggebuksas evne til å framkalle fysisk og psykisk komfort det fullstendige svaret på trenden.

CASUAL: – Jeg vil oppfordre alle til å prøve joggebukse i eksamenstiden. Det verste må være å ha på seg jeans. – Føler du at joggebukse er sosialt akseptabelt. – Ja, på fysikk er vi et flertall med joggebukser. Fysikkstudent (UiO)
DEN SPORTY: – Dette er noe jeg bare har dratt på meg for å yte bedre når jeg leser. Antrekket består av en russegenser, joggings og penfield boblejakke. – Føler du at joggebukse er sosialt akspetabelt? – Ja, for det er ikke bare jeg som går sånn. Sykepleierstudent ved diakonhøyskolen, på BI
DEN RETRO: – Det er ikke tilfeldig at det er en LSK-hoodie, men ellers er dette antrekket lettere henslegt og det er ikke kult. Jeg går ikke for å finne drømmedama i dette, men det er helt perfekt å lese i. – Føler du at joggebukse er sosialt akseptabelt? – Ja, for høyskolen er ingen arbeidsplass, jeg ville aldri gått sånn på en jobb. Lærerstudent (HiOA)

– Hvordan kan man forklare at det spesielt i eksamenstiden blir sosialt akseptabelt å bruke hjemmeklær ute blant folk?

– En forklaring kan være at studentene ikke er en del av yrkeslivet og at skolen ikke er en arbeidsplass, dermed blir fritidsklær, slik som hjemmeklær, lettere akseptabelt.

Klepp mener en annen forklaring kan være at de sosiale kravene blir tonet ned i eksamenstiden nettopp fordi selve situasjonen er ikke-sosial.

– Sånn sett blir det akseptabelt at noe som tilhører «backstage» glir over i «frontstage», altså at klær som er forbeholdt hjemmet også blir naturlig i offentligheten, fordi terskelen senkes, sier hun.

– Gikk du selv i koseklær i eksamensperioden da du selv var student?

– Jeg kan ikke huske det, men jeg husker den intense konsentrasjonen. Man må huske på at klesmarkedet og forbruket har forandret seg betraktelig, og at man i dag har langt flere klær enn for bare noen år siden. Man har klær til flere anledninger og da spesielt innen sport og fritid. Sånn sett kan man si at eksamensperioden også blir en bestemt anledning man kler seg til på en bestemt måte, sier Klepp.

Powered by Labrador CMS