En malplassert opprykksfest

KFUM Oslo har sikret seg opprykk til Eliteserien. Der gjorde de en kjedelig kamp på et lånt stadion. Likevel var det et historisk sus over kampen.

Publisert Sist oppdatert

Hva: Fotballkamp
Hvor: Intility Arena
Når: 5. november 2023

Alt lå til rette for at det skulle skrives historie denne iskalde søndagen. Etter en eventyrsesong selv Askeladden ville vært misunnelig på, ville Oslo-laget KFUM være klar for Eliteserien neste år med seier mot tabelljumbo og hovedstadskollega Skeid. En kamp mellom to Oslo-lag hvor hjemmelaget har alt å spille for og bortelaget har null og niks å spille for.

Det vil si, det er vel mer riktig å skrive «hjemmelaget». Ettersom KFUM sin hjemmebane ikke har flomlys som er effektivt nok for høstmørket, ble kampen spilt på Vålerenga sin hjemmebane Intility Arena. Det ga en mildt sagt spesiell ramme. KFUM trekker vanligvis rundt 1000 mennesker til sine kamper. Denne søndagen, og potensielle opprykksfesten, var det totalt 2449 mennesker innenfor portene.

Intility Arena har en kapasitet på omtrent 16500. Altså så det mildt sagt tomt ut på stadion. Samtidig bidro rammen rundt kampen til å understreke dens historiske unikhet – KFUM har aldri spilt i Eliteserien før. Klubben fra Ekeberg har et budsjett på omtrent 12,5 millioner kroner. Til sammenligning er Molde sitt budsjett på 187,3 millioner.

Men det var et imponerende oppmøte blant den røde hjemmefansen. Av de 2449 tilskuerne må minst 2430 ha tilhørt hjemmelaget. Fansen til Skeid, som kaller seg Skeidoksene (laget kommer opprinnelig fra Torshov), hadde okkupert en særdeles liten del av tribunen. For de som ikke vet det står KFUM for Kristen Forening for Unge Menn, og det er derfor ikke så overraskende at fansen deres kaller seg Profetene. Med heiarop som «bibel, bønn og kirkekaffe» er det en noe uvanlig gjeng som skal reise rundt på Eliteseriekamper neste sesong.

Hjemmefansen lagde likevel overraskende mye lyd, men det kan også hende at det bare virket sånn fordi de konstant overdøvet de få bortesupporterne. Jeg må likevel si at det er noe spesielt å synge både «seieren er vår» og «lekestue» på stillingen 0–0. At de også sang «Vi er på vei til Champions League» skriver jeg på kontoen for selvironi. 

Men med bluss og røykbomber ved flere anledninger gjorde hjemmefansen det de kunne for å skape god stemning – og lyktes tidvis. Bortelagets supportere ble derimot bare en fotnote og bidro veldig lite til stemningen.

Forresten så skjedde det noen ting på banen også. Det ble raskt klart at nervene var til stede hos hjemmelaget. En særdeles forknytt gjeng skapte få eller ingen sjanser i store deler av kampen. Like før det var spilt 70 minutter fikk de likevel hull på byllen – nesten ut av ingenting. Fallende bakover fikk Remi-André Svindland sendt av gårde et skudd på halv volley. Det smalt inn i målet via tverrliggeren og de mange (kristne?) hjemmepublikumerne eksploderte i ekstase. Stort mer skjedde ikke i kampen, og det var dermed Svindland som fikk æren av å skyte KFUM til opprykk. En særdeles kjedelig kamp, men med et umiskjennelig historisk sus over seg.

Ikke bare virket de to relativt små Oslo-klubbene malplasserte på det store stadionet til Vålerenga. Kampen er også et gigantisk paradoks. En runde før slutten av årets sesong i Obos-ligaen er det klart at Skeid blir klart sist på tabellen, mens KFUM er klare for Eliteserien. Dermed var KFUM en klar Goliat i denne kampen. Neste år tar de derimot steget opp til det øverste nivået, og der vil de være en gigantisk David.

Powered by Labrador CMS