Etterspurt områdekunnskap
– Et masterprogram i britisk kulturkunnskap forutsetter en ny stilling i dette faget.
I forrige nummer av Universitas etterlyser masterstudentene Jannike Elmblom Berger og Kristin Borgenheim flere emner i områdekunnskap fra engelskspråklige land enn hva Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS) tilbyr. De ønsker også at det opprettes master i britisk kulturkunnskap. ILOS er glade for å ha engasjerte studenter som ønsker seg et bredt emnetilbud, og det er lett å være enig med Berger og Borgenheim i det beklagelige ved at undervisning i språkbasert områdekunnskap ved Universitetet i Oslo (UiO) ikke omfatter New Zealand og Australia. Når vi i stedet prioriterer Nord-Amerikastudier, er det blant annet fordi dette studiet har stor studenttilstrømning.
ILOS er opptatt av at det skal være samsvar mellom hva vi har av undervisningsressurser og hvilke emner vi tilbyr. Det betyr at vi må velge om vi skal smøre ressursene tynt ut over og gi et bredt emnetilbud, eller konsentrere ressursene om fagfelt der vi har vitenskapelig kompetanse. Vi har valgt det siste alternativet, blant annet for å ivareta forskningsbasert undervisning. Fra høsten 2010 starter vi opp bachelorprogrammet for europeiske og amerikanske studier: språk, litteratur, område. Her vil Engelsk og Nord-Amerika utgjøre to av studieretningene. I den førstenevnte vil studentene det første året få en bred innføring i alle tre disipliner, for deretter å kunne fordype seg i engelskspråklig litteratur, i engelsk språk eller i britisk kulturkunnskap. I den andre studieretningen vil fokus være rettet mot Nord-Amerikakunnskap i kombinasjon med engelsk språk. Også der vil det første året være en bredere anlagt innføring, mens resten av fordypningsfaget vil utgjøre en spesialisering.
Etter jul begynner alle instituttene ved Det humanistiske fakultet (HF) et arbeid for å forbedre masterprogrammene. Hvorvidt ILOS vil kunne tilby master i britisk kulturkunnskap, gjenstår å se. Det forutsetter en ny stilling i dette faget.