Tannløse tillitsvalgte

Publisert

Under årets siste studentparlamentsmøte på UiO fremmet Venstrealliansen (VA) en resolusjon fra Natur og Ungdom som handlet om regjeringas kommende klimamelding. Kravet var økte kutt i klimagassutslipp, et styrket miljøverndepartement og mer klimabistand. Alt i alt en ambisiøs, grundig og gjennomarbeidet resolusjon med det hovedformål å kreve ansvar og handling fra regjeringen i en av vår tids største utfordringer, og en visjon for Norge som et foregangsland for å stanse de farlige klimagassutslippene.

Blå liste foreslo å ikke realitetsbehandle resolusjonen med den begrunnelse at meninger om klima på et overordna samfunnsnivå ikke hører hjemme i SP, studentenes høyeste organ på en kunnskapsinstitusjon som UiO. Det ble bedyret fra de blås benk at de var helt enig i resolusjonens innhold, men ønsket altså ikke ta dette standpunktet offisielt i Studentparlamentet. De ville faktisk ikke engang la parlamentet diskutere saken.

Når engasjerte studenter for en gangs skyld ønsker å ta i bruk studentdemokratiet avfeier studentenes tillitsvalgte resolusjonen som irrelevant.

Dette var periodens eneste resolusjon fra en politisk gruppering som ikke er direkte tilknyttet Studentparlamentet, men parlamentet stemte for å ikke realitetsbehandle (mot VA og Realistlistas stemmer), altså ikke engang ta stilling til kravene og diskutere dem. Parlamentsvalget har en valgoppslutning på under 17 prosent. Når engasjerte studenter for en gangs skyld ønsker å ta i bruk studentdemokratiet på universitetet, så avfeier studentenes tillitsvalgte resolusjonen som irrelevant fordi den ikke handler om noe studienært. Flaut.

Jeg tror ikke den jevne student til enhver tid går rundt og grubler på digitale klikkere på forelesning, antall bønnerom på campus, eller effektiviseringsprosesser i universitetets administrasjon. Ikke uviktige saker, men saker som tillitsvalgte i de innerste sirkler kjenner bedre til. Studenter er, som alle andre mennesker, mer eller mindre opptatt av samfunnet rundt oss. UiO er ikke en institusjon på siden av samfunnet, og derfor bør studentenes tillitsvalgte også bry seg om politiske, virkelig avgjørende spørsmål. I valget til nytt studentparlament, og jeg håper UiOs studenter stemmer inn kandidater som tar studenters politiske engasjement på alvor.

Powered by Labrador CMS