«Nå må det være studentenes tur»

«Over halvparten av dem mellom 16 og 24 år sier at de er ensomme. Regjeringen lar studentene gå for lut og kaldt vann», skriver leder i Miljøpartiet De Grønne Une Bastholm i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Enkelte tror visst at studenter er en gjeng med privilegerte livsnytere som vi ikke trenger å ta spesielt mye hensyn til. Det er langt fra sannheten. Studenter og unge er nå en sårbar og risikoutsatt gruppe.

De unge har tatt store deler av støyten under koronapandemien, og de betaler prisen hver eneste dag. Ifølge en undersøkelse fra Røde Kors, føler hele 55 prosent av de mellom 16 og 24 år seg ensomme. For hele befolkningen gjelder det én av tre.

Høyres Studenter mener regjeringen har tatt seg av studentene: «Regjeringen prioriterer og satser på studentene»

Tall fra Folkehelseinstituttet bekrefter funnene: Andelen som føler seg ensom, er høyest blant dem mellom 18 og 24 år, spesielt i Oslo og Bergen der koronatiltakene har vært strengest. Nesten dobbelt så mange unge som eldre over 75 år føler seg ensomme.

Likevel har tiltakene fra regjeringen fokusert mest på de eldre. I vår satte regjeringen av 400 millioner kroner til å bekjempe ensomhet blant eldre. Studentene ble avspist med 10 millioner kroner.

Vi trenger ikke sette grupper opp mot hverandre, men vi er nødt til å innse at unge på videregående og i studentalder er særlig sårbare. De var allerede fra før sårbare for psykiske lidelser, og de går nå glipp av viktige milepæler i livene sine på grunn av smitteverntiltak.

Vi må komme oss gjennom koronakrisa uten at vi sitter igjen som et land med økt angst og depresjon, fordi mange ikke ble hørt da de varslet om ensomhet og en vanskelig økonomisk situasjon

Regjeringen har fortsatt ikke gitt studenter som ikke klarer å komme seg i jobb, rett til dagpenger på lik linje med andre arbeidstakere, eller ekstra stipend til dem som har mistet deltidsjobben. Vi i De Grønne ba allerede i høst om en ekstra milliard til studenter. Deler av opposisjonen kom i forrige uke med nye tiltak til studenter, men heller ikke det var nok.

Lederen i Velferdstinget er ikke imponert over høyere utdannings-ministerens sympati: «Vi trenger tiltak, ikke statusoppdateringer!»

Regjeringen har sagt at de prioriterer lettelser i koronarestriksjonene for barn og unge først. Men mange unge prioriteres fortsatt ikke. Som samfunn må vi gjøre alt vi kan for at smitteverntiltakene ikke utvikler seg til en ny epidemi av psykisk sykdom.

Vi må komme oss gjennom koronakrisa uten at vi sitter igjen som et land med økt angst og depresjon, fordi mange ikke ble hørt da de varslet om ensomhet og en vanskelig økonomisk situasjon. Hvis ikke frykter jeg en tapt generasjon studenter, noe som er alvorlig for hele samfunnet.

Powered by Labrador CMS