Studentopprør mot Equinor: Vi krever en omstilling i tråd med 1,5-gradersmålet

I år er året du må bli med på aksjon utenfor Equinor sin generalforsamling 10.mai i Stavanger og kreve klimaomstilling!

Publisert Sist oppdatert

Equinor bruker millioner av kroner hvert eneste år på å markedsføre seg som et bredt energiselskap som bryr seg om klima og menneskerettigheter. Før du leser videre kan du jo prøve å gjette hvor mange prosent fornybare de er basert på hvordan de framstår i reklamer og på nettsiden. 10 prosent? 20 prosent? 50 prosent?

Tro om igjen!

I 2022 var Equinor sin energiproduksjon over 99 prosent fossil, og bare 0,13 prosent fornybar. Ikke nok med det: 86 prosent av investeringene gikk til enda flere fossile prosjekter. Det betyr at Equinor planlegger fortsatt nye, forurensende olje- og gassprosjekter over hele verden i mange tiår framover. I Norge kjenner vi godt til Equinors planer om forurensende oljeboring i sårbare Arktis. Verden rundt kjemper lokalbefolkninger og miljøorganisasjoner mot Equinor og deres klimaødeleggende prosjekter i Canada, Argentina, Brasil og Storbritannia får mindre oppmerksomhet.

10. mai møtes Equinors aksjeeiere på den årlige generalforsamlingen for å sette kursen for det neste året. Skal Equinor fortsette å grave seg dypere ned i oljehullet, eller omstille seg til å bli så grønne og etiske som de forsøker å framstille seg som.

Det er på tide med en klar beskjed direkte fra Morgendagens helter om at vi ikke har tenkt å jobbe i Equinor så lenge de fortsetter å være et oljeselskap. Equinor må omstille seg i tråd med Parisavtalen og vedta at alle prosjekter de planlegger skal være innenfor 1,5-gradersmålet. Equinor må bli et fornybart energiselskap. Et selskap for fremtiden, før de får ansette dagens studenter.

Vi er nå i kjølvannet av lanseringen av den aller siste hovedrapporten til FNs klimapanel. Det er virkelig forskningens siste nødskrik og understreker tydeligere enn noen gang at investeringene i fossil energi må stanses. Her i Norge er det stor debatt om sponsoravtaler og fossilreklame innen både sport, kultur og akademia. Studentparlamentene har erklært klimakrise og det er på tide å følge opp med tydelige krav til de store selskapene som driver frem denne krisen.

Det er nettopp dette året du skal ta en pause i eksamenslesingen og ta med hele kollokviegruppa til Stavanger. Går det dårlig kan du heldigvis konte på eksamen. Equinor kan derimot ikke konte på jordas framtid. Det er nå det gjelder! Bli med for å kreve at Equinor omstiller seg i tråd med 1,5-gradersmålet – morgendagens helter jobber ikke i olje og gass!

Powered by Labrador CMS