Er norske studenter verdens mest solidariske?

«Tierne er vår egenandel når vi søker støtte fra andre – slik blir en tier fra en norsk student til en 20-kroning eller en femtilapp før den når våre samarbeidspartnere i land i Sør», skriver SAIH-leder Ulloa.

Publisert Sist oppdatert

SAIH

  • SAIH står for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.
  • Over 90 prosent av SAIHs midler går til SAIHs formål. Under 10 prosent går til administrasjon og innsamling.
  • Det er studentdemokratiet ved universitetet eller høyskolen som velger å melde seg inn i SAIH og innføre «tierordning», og det er alltid frivillig for den enkelte student å betale.
  • SAIH har studentdrevne lokallag ved campuser rundt i landet – les mer på SAIH.no om du kan tenke deg å bli med.

Studenter i Norge bidrar til beskyttelse av studentaktivister fra Myanmar og Zimbabwe og utdanning til urfolkskvinner i Bolivia. Og det gjør de når de betaler semesteravgiften.

Du har kanskje sett den litt mystiske teksten «SAIH-tierne – frivillig» på semesterfakturaen? Eller kanskje institusjonen du studerer ved ikke har skrevet noe annet enn «SAIH»? Rundt 150 000 studenter gir hvert eneste år penger til internasjonal solidaritet.

Det har seg slik at for om lag 60 år siden, så opprettet norske studenter og akademikere en solidaritetsorganisasjon for å støtte kampen mot apartheid i Sør-Afrika. I dag er SAIH en solidaritetsorganisasjon som jobber med bistand og kampanjer for at flere skal få tilgang til høyere utdanning, akademisk frihet og menneskerettigheter.

Og det vi i SAIH får til, det kan vi i stor grad takke norske studenter for. Studentenes tiere til SAIH er helt grunnleggende for eksistensen av norske studenter og akademikeres egen solidaritetsorganisasjon.

Dette går SAIH-tierne til

Tierne får studentaktivister i Zimbabwe ut av fengsel, fordi de går til å støtte både studentbevegelsen i landet og til lokale menneskerettighetsadvokater som trår til når myndighetene bruker arrestasjoner som et verktøy for å fjerne kritiske røster.

Tierene går til initiativer startet opp av progressive studenter og akademikere i Myanmar, som tilbyr nettbaserte studier i ulike fag, slik at studenter skal få en form for utdanningstilbud. Studentaktivister er tvunget til å flykte på grunn av det brutale militærregimets herjinger. Militæret går etter konkrete personer. Mange er fengslet. Flere har fått dødsdommer. Deres forbrytelser er å arrangere fredelige protester, å kreve grunnleggende menneskerettigheter.

Tierne bidrar til at det finnes et universitet i Nicaragua hvor studenter fra ulike urfolksgrupper og bakgrunn kan få seg en utdannelse uten å måtte forlate sitt eget språk, sin kultur og sin identitet

Tierne har bidratt til at studentbevegelsen i Colombia har fått viktige gjennomslag i sin kamp for å få ned nivået på skolepenger, slik at det ikke er foreldrenes lommebok som er avgjørende for om folk kan studere.

Vi i SAIH er også stolte av at den norske Students at Risk-ordningen eksisterer som en følge av vårt kampanjearbeid her i Norge. Gjennom den, får studentaktivister som forfølges i sine hjemland mulighet til å studere videre i Norge.

Som bistandsorganisasjon mottar SAIH også støtte fra Norad og andre større donorer. Men dét hadde ikke vært mulig uten tierne. Tierne er vår egenandel når vi søker støtte fra andre – slik blir en tier fra en norsk student til en 20-kroning eller en femtilapp før den når våre samarbeidspartnere i land i Sør.

Viktigere enn noen gang?

De siste årene har vi sett at autoritære regimer er på fremmarsj. Det kan virke som om diktatorer har en felles Whatsapp-gruppe hvor de konspirerer om hva de kan gjøre for å gjøre livet surt for studentaktivister og andre menneskerettighetsforsvarere.

På mange måter opplever vi det som om arbeidet vårt er viktigere enn noen gang. Derfor er vi også så utrolig glade for å se at det er så mange studenter i Norge som fortsatt støtter arbeidet vårt – på tross av dyrtid her hjemme.

Så kjære studenter: Tusen takk for støtten!

Powered by Labrador CMS