Universitas 17. 10. 2007.

Feil og (feil)prioriteringer

Publisert Sist oppdatert

I sin iver etter å forsvare de tverrfaglige programmenes eksistensberettigelse, tok Universitas i sin kommentar 17. oktober likså godt livet av spesialkompetansen til Europeiske og amerikanske studier (EAS). I motsetning til hva Universitas later til å tro, er ikke alle tverrfaglige program bygget opp over samme lest. Vi setter pris på at Universitas tar opp kampen for å beholde breddetilbudet ved Universitetet i Oslo (UiO), men spredning av feilinformasjon kan da umulig hjelpe?

Vi undrer oss over at journalisten mener disse utsagnene er beskrivende for EAS.

I følge «Prosess faglige prioriteringer» skal undervisningen ved universitetet i større grad baseres på forskning. Universitas konkluderer med at dette vil ramme de tverrfaglige programmene ettersom «de med visse unntak mangler sine egne emner,» og «mangler dedikerte master og doktorgradsprogrammer.» Vi undrer oss over at journalisten mener disse utsagnene er beskrivende for EAS.

EAS sitt bachelorprogram omfatter kulturstudier av åtte forskjellige områder, hvorav fem tilbyr 80-gruppe i områdekunnskap, de resterende en 40-gruppe. Disse fagene inngår ikke som obligatorisk del i andre programmer, men er særegne for EAS. Det samme gjelder masterprogrammet, som med sine fem studieretninger lever i beste velgående. I HFs forskningsmessige prioritering (fase 1) plasseres områdestudiene sågår under «[f]agområder som er sterke utfra en samlet vurdering av de forskningsmessige kvalitetskriteriene».

Hensikten helliger ikke middelet. Når Universitas sprer feilaktige påstander om studietilbud, fagkompetanse og prioriteringer skader dette fagretningens omdømme og skaper unødvendig usikkerhet blant studentene. Det er også nærliggende å sette spørsmålstegn ved Universitas’ seriøsitet. I kommentaren forveksles åpenbart Europastudier – som er et interfakultært program mellom HF og SV- og EAS – et rent HF-program-, og journalisten ser ikke engang ut til å kjenne til hvilket fakultet de hører under. De faglige prioriteringene ved UiO er viktig for alle studenter og ansatte. En debatt om disse må baseres på fakta.

Powered by Labrador CMS