For åpen scene

Publisert

To medlemmer av Fagutvalget for teatervitenskap går svært hardt ut når de hevder at instituttledelsen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk foretar seg ting med faget teatervitenskap som hverken diskuteres med fagmiljøet eller i instituttstyret. Jeg ser meg derfor nødt til å kommentere de sterkeste påstandene.

Når jeg gjentatte ganger har sagt at jeg har hatt en løpende dialog med fagmiljøet, har det vært med uttrykkelig referanse til at det de siste årene har vært avholdt en rekke møter mellom de faglig ansatte og instituttledelsen. På disse møtene har vi diskutert konsekvenser og strategier i forhold til at teatervitenskap ikke er blant de faglig prioriterte områdene på HF. Vi har også diskutert fagets plassering i studieprogrammet. Fagmiljøet har dessuten blitt holdt løpende orientert om arbeidet i den nasjonale komiteen, som har undersøkt statusen for teatervitenskap i Norge.

Instituttstyret har i tillegg vært orientert om arbeidet i den nasjonale komiteen, og på to av høstens møter har teatervitenskap vært diskusjonstema i styret. Instituttet har nå fått innstillingen fra den nasjonale komiteen til høring, og dette vil komme opp som sak på årets siste styremøte. Dette er en prosedyre som instituttstyret har gitt sin tilslutning til.

«Jeg er som ansvarlig leder pålagt av instituttstyret å spare der det er mulig.»

Det er riktig at jeg som instituttleder bestemte at vi skulle søke fakultetet om adgang til ikke å ta opp nye bachelorstudenter i teatervitenskap høsten 2012. Fagmiljøet ble umiddelbart informert om at denne søknaden var sendt. Bakgrunnen for søknaden var at en av de tre faglig ansatte gikk ut i permisjon, og vi vet ikke før nærmere neste sommer om vedkommende kommer tilbake. Når en full vikarløsning ikke fremstår som mulig hverken i 2011 eller i 2012, skyldes det at instituttet er i en vanskelig økonomisk situasjon. Med et budsjettert underskudd på 3,2 millioner i 2011 er jeg som ansvarlig leder pålagt av instituttstyret å spare der det er mulig. Instituttet har derfor vist betydelig moderasjon på alle områder, og vil måtte fortsette med dette i tiden fremover. Jeg mente derfor – og mener fortsatt – at vi med de ressursene vi råder over i faget teatervitenskap bør konsentrere oss om å opprettholde kvaliteten i den undervisningen som skal tilbys de studentene som allerede er tatt opp, fremfor å påta oss ansvar for et helt nytt bachelor-kull høsten 2012.

Det jeg her har nevnt, ble også lagt frem på informasjonsmøtet for studentene i teatervitenskap 18. oktober. Ikke noe av dette er hemmelig eller reservert for «de lukkede rom». Om studentene ønsker ytterligere informasjon, er jeg selvsagt tilgjengelig. Og jeg håper Fagutvalget for teatervitenskap benytter seg av muligheten til å avgi en høringsuttalelse til rapporten fra den nasjonale komiteen. At studenter argumenterer for sitt fag, er positivt og viktig.

Powered by Labrador CMS