Kvalitetsarbeid på alvor

Publisert

I februar legger ledelsen ved Humansitisk fakultet (HF) fram et forslag om å nedlegge program for religionsstudier. I siste nummer av Universitas argumenterer Kristin Aursand og Wenche D. Åsheim mot forslaget.

Aursand og Åsheim har helt rett når de betoner betydningen av religionskompetanse i samfunnet i dag. De har også rett når de framhever at Universitetet i Oslo har et ansvar for å tilby gode utdanninger innen dette viktige feltet.

Da program for religionsstudier ble opprettet, var hensikten å skape et program der religion kunne studeres på tvers av fag- og fakultetsgrenser. Når HF fremmer forslag om nedleggelse, er det fordi program for religionsstudier gjennom lang tid har vist tydelige tegn på kvalitetssvikt. Forslaget om å legge ned programmet inngår som et ledd i fakultetets arbeid med oppfølging av faglige prioriteringer.

Det er derfor ikke primært et sparetiltak, slik forrige ukes kronikk vil ha det til. HFs analyser viser at programmet har alvorlige problemer.

Program for religionsstudier har lave søkertall. Det fremstår rett og slett ikke som veldig interessant for nye søkere. Studiepoengsproduksjonen, og dermed studieprogresjonen, ligger langt under snittet for HFs programmer. Program for religionsstudier har dessuten høyere frafallprosent enn gjennomsnittet for våre bachelorprogrammer. Programmet har også, slik de to studentene påpeker i sitt innlegg, slitt med samarbeidsproblemer.

Vi har altså en situasjon der få studenter begynner, de som begynner har lav progresjon, og mange faller fra underveis. Det faglige samarbeidet som er bærebjelken i alle gode studieprogram, har heller ikke vært solid nok.

Selv om program for religionsstudier nå foreslås nedlagt, er det slett ikke slik at HF/Teologisk fakultet/universitetet reduserer innsatsen på religionsfeltet. Tvert om: Studenter vil fortsatt kunne studere religion på flere måter både ved Teologisk fakultet og HF.

For å svare på viktige samfunnsspørsmål, trenger UiO gode studieprogram. Ved HF er vi enige med Universitetsstyret i at tverrfaglige studieprogram må ta utgangspunkt i eksisterende forskningssamarbeid.

Blant annet gjennom tverrfakultære satsninger på «Religion i pluralistiske samfunn» og «Kulturelle transformasjoner i globaliseringens tidsalder», samles og intensiveres arbeidet på religionsfeltet. I tråd med UiOs faglige prioriteringer vil disse nye satsingene være forskningsbaserte.

På sikt vil slikt forskningssamarbeid kunne danne utgangspunkt for den type studieprogram Aursand og Åsheim etterlyser. I likhet med universitetsstyret, mener vi imidlertid at spesialiserte, tverrfakultære tilbud i framtiden bør legges til master, og ikke til bachelor.

Powered by Labrador CMS