«Meld deg inn i en fagforening»

«Velferden, gode lønninger og rettigheter i arbeidslivet er kjempet frem av de mange millioner av organiserte siden den første fagforeningen ble dannet», skriver Henrik Drivenes, leder i Handel og kontor ung, i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

I snart et år har studenter fulgt rådene og retningslinjene som regjeringen har lagt frem. Et år hvor samfunnet har vært nedstengt og i økonomisk krise. Et år hvor studenter har blitt kastet ut i permitteringer og arbeidsledighet. Et år hvor Høyre, Venstre og KrF har sviktet studentene igjen og igjen. Nå er det på tide at vi står sammen og sørger for endringer.

Les også: «Vi må sikre studentene et sikkerhetsnett før neste krise oppstår»

LO i Norge er en paraply bestående av mange forskjellige fagforeninger og fagforbund. Til sammen utgjør det en bevegelse med omtrent en million organiserte arbeidstakere. Den voldsomme kraften som ligger i de demokratiske organisasjonene, er enorme. Oss som studerer, må bli en del av det fellesskapet for å ta et oppgjør med de elendige vilkårene vi lever under. Fagbevegelsen ønsker oss velkommen.

Det er bare å se hva vi kan få til sammen. Velferden, gode lønninger og rettigheter i arbeidslivet er kjempet frem av de mange millioner av organiserte siden den første fagforeningen ble dannet. Fagbevegelsen sørger hvert eneste år for at vi får bedre lønninger. Man forhandler med arbeidsgiverne og kommer frem til gode løsninger for oss. Men det stanser ikke der. Når nesten en million mennesker står sammen i organisasjon, har man en utrolig mulighet til å endre samfunnet.

Ingen seire og framsteg kommer av seg selv. Om vi ønsker mer rettferdighet, må vi presse det fram, vi må bli en sterkere politisk kraft

Studenter betaler skatten sin ved hver eneste lønning. Studenter er noen av de første til å bli permittert eller sparkes når økonomien stenges ned. Likevel får man ikke lik tilgang på sikkerhetsnettet i velferdsstaten som andre. Om alle oss studenter blir med i fagforeningene våre, kan vi løfte problemene vi opplever i livene våre. Vi kan få makten vi trenger til å skape et mer rettferdig samfunn.

Om vi står sammen, har vi en massiv folkeorganisasjon som står opp for oss. Vi lever i knøttsmå leiligheter til en blodpris i et ukontrollert leiemarked. Det finnes knapt jobber å hente inn penger fra. Regjeringens svar er å gi tilbud om enda mer studielån. Det er ingen tvil om at dette er et elendig forslag. Men hvorfor tør regjeringen å presentere en slik drittpakke? De vet at konsekvensene er få.

Les også: «En krisepakke som bommer igjen»

Studenter er en lite forent gruppe uten en stor organisasjon som vi kan ta kampen i, og vi stemmer i liten grad ved stortingsvalg. Vi er for lite organisert. Det er regjeringen klinkende klar over, og studentenes statsråd vet at han slipper unna med sympatiske Facebook-statuser. Løsningen ligger foran oss, men det er vi som må ta steget.

Ingen seire og framsteg kommer av seg selv. Om vi ønsker mer rettferdighet, må vi presse det fram, vi må bli en sterkere politisk kraft. Den sterkeste politiske bevegelsen i Norges historie – fagbevegelsen – står med åpne armer og vil ta imot oss. Om hundretusenvis av oss står sammen i organisasjonen, er jeg overbevist om at regjeringen ville tenkt seg om to ganger før de kun ga oss noen Facebook-statuser.

Les også: «Dugnaden uten deltagere»

Powered by Labrador CMS