Ikke bare fryd og gammen: Robert (Hubert Milkowski) opplever at det ikke bare er lett å komme til Norge.

En vakker og viktig film

19 år gamle Robert (Hubert Milkowski) møter mange utfordringer når han kommer som arbeidsinnvandrer til Norge. Dette er ett av mange viktige temaer regissør Leiv Igor Devold tar opp i filmen Norwegian dream.

Publisert

Norwegian dream

Regi: Leiv Igor Devold

Med: Hubert Milkowski, Karl Bekele Steinland, Edyta Torhan, Øyvind Brandtzæg

Den polsk-norske spillefilmen Norwegian Dream handler om arbeidsinnvandreren Robert (Hubert Wilkowski) sitt opphold på et middels stort fiskebruk i Frøya, utenfor Trondheim. Tittelen speiler den antiklimatiske opplevelsen arbeidsinnvandrere kan få av å jobbe i et land mange forbinder med verdens lykkeligste. Gjennom litt over halvannen time blir vi tatt med på en reise gjennom en rekke viktige temaer som homofili, utenforskap, sosial dumping og vanskelige familiesituasjoner.

Noe av det som gjør Norwegian dream til en helt spesiell kinoopplevelse er de fascinerende gode skuespillerprestasjonene. Hubert Milkowski (Robert) og Karl Bekele Steinland (Ivar) imponerer med sine ektefølte rolletolkninger og evner til å dra publikum inn i karakterenes følelsesliv. Robert møter Ivar på hans første dag i ny jobb, hvor Ivar blir satt til å gi ham opplæring. Ivar, som er oppvokst i Frøya og åpent homofil, drømmer om å reise til Oslo for å bli skuespiller.

Filmen skildrer det som åpenbart er harde kår på fiskebruket. Dagene er lange, arbeidsmiljøet røft, og det blir tatt snarveier av eierne for å unngå å betale både skatt og arbeiderne selv. Bedre blir det ikke når arbeiderne bestemmer seg for å gå ut i streik. Vi får et unikt innblikk i hvordan sosial dumping kan se ut, i og utenfor arbeidsplassen.

Sterk historie: «Selv er jeg ikke spesielt lettrørt, men jeg må ærlig innrømme at jeg fikk frysninger da filmens siste bilde viste teksten «Dedikert til alle som må kjempe for å elske»», skriver Universitas anmelder.

Regissør Leiv Igor Devold har sammen med manusforfattere Justyna Bilik, Gjermund Gisvold og Radoslaw Paczocha skapt en film med en troverdig historie. Norwegian dream inneholder den perfekte kombinasjonen av god storytelling og dialog, og er en nydelig og rørende cinematisk opplevelse.

Norwegian dream er ikke bare en nydelig fortalt kjærlighetshistorie, den er også forferdelig dagsaktuell. Det er farlig å være homofil i Polen, og i filmen får vi et innblikk av hvordan det kan oppleves å være åpenlyst skeiv i vårt europeiske naboland. Helt spesiell er historien Robert forteller om sin personlige opplevelse der. Den fremstår som en ærlig og ekte speiling av situasjonen de skeive i Polen befinner seg i.

Selv er jeg ikke spesielt lettrørt, men jeg må ærlig innrømme at jeg fikk frysninger da filmens siste bilde viste teksten «Dedikert til alle som må kjempe for å elske».

Det er ingen tvil om at den dagsaktuelle Norwegian dream er en film alle burde få med seg.

Powered by Labrador CMS