«Hvordan kan statsministeren sitte stille og se på folkemord?»

Hvor er de konkrete tiltakene for å stille Israel til ansvar? spør arkitektsstudent Tiril Sofie Erdal.

Publisert Sist oppdatert

Ingen steder er trygge i Gaza. Israel dreper et barn hvert 15 minutt, bomber sykehus og stedene de krever at palestinerne skal «evakuere» til. 

Til tross for FNs sikkerhetsråds flertall for våpenhvile, gikk Israel inn for en eskalering av bombingen av Gaza. Israel har kuttet strømmen til Gazas befolkning, og dermed all kommunikasjon med omverden, området er fullstendig mørklagt og flere journalister som kunne spredt informasjon har blitt drept.

Hvor er de konkrete tiltakene for å stille Israel til ansvar? Israel har tvunget over en million mennesker på flukt, bruker fosforbomber og gjennomfører en totalblokade, hvor sivilbefolkningen blir nektet tilgang til mat, vann, medisiner, og energi til sykehusene, hvor minst 130 nyfødte babyer ligger i kuvøse.

Dette er en krig mellom en av verdens største militærmakt med atomvåpen, og et folk som lever i et område som har blitt beskrevet som verdens største fengsel. Befolkningen i Gaza lever bak høye murer og under en blokade hvor Israel har kontroll over alt som passerer grensene. 

Når barn, journalister, leger og gravide kvinner blir drept uten noen mulighet til å flykte, håper jeg den norske regjeringen har nok medmenneskelighet til å forstå at dette ikke kan fortsette. Dette er etnisk rensning.

Israel utenriksminister omtalte FNs resolusjon om en umiddelbar stans i kamphandlingene for skammelig, og deres FN-ambassadører mente at den tilhører historiens søppelbøtte. Vi kan derfor ikke lenger vite om de i det hele tatt vil gå med på en våpenhvile, selv med flertallet til FN. Den spanske ministeren for sosiale rettigheter Ione Belarra har krevd at Spania skal fryse diplomatiske relasjoner med Israel, implementere sterke økonomiske sanksjoner, innføre en våpenembargo og stille Benjamin Netanyahu for Den internasjonale straffedomsstolen. Norge bør ikke være dårligere enn dette.

Jeg krever at statsministeren, regjeringen og utenriksdepartementet tar et tydelig politisk standpunkt mot Israels pågående folkemord og pusher det internasjonale samfunnet mot en umiddelbar våpenhvile.

Powered by Labrador CMS