"Aktivistene som er her bidrar i kampen for en ren fjord gjennom alt fra å lage mat til å lenke seg," skriver Julia Giæver, Søren Mortensen og Sarah Safavifard.

Ut i kveld? Sry, er fjordvakt

"Vi er flere studenter her, vi følger med på undervisning når vi må, vi studerer mellom øktene, og vi gjør det for en ren fjord i mange generasjoner etter oss", skriver Sarah Safavifard, Søren Mortensen og Julie Giæver i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

Nok en gang står Natur og Ungdom klare i Vevring ved Engebøfjellet for en ren Førdefjord. Frivillige aksjonister fra hele landet og i alle aldre samles i den lille fjordkommunen, og lenkene gjøres klare nok en gang. Det er ikke ofte Natur og Ungdom har tydd til sivil ulydighet, det blir kun brukt som en siste utvei, et siste virkemiddel for å sikre vår rett til et levedyktig miljø.

Forrige gang Natur og Ungdom var i Vevring var vinteren 2016, da Nordic Mining skulle begynne prøveboring i fjellet. Da var det fem land som tillot nye prosjekter med dumping av gruveavfall i havet. Nå er det to: Norge, og Papua Ny-Guinea. Og Nordic Mining har fått tillatelse til byggestart.

Les også: "Deltidsjobben er ikkje eit valt avbrekk"

Vi kjemper, og vi gir oss aldri.

Nordic Minings planer om å dumpe gruveavfall i fjorden vil være katastrofalt for Vevring og Førdefjorden, både for de som lever under vann og over. Gruveslammet vil ta livet av alt liv i fjorden, blant annet den rødlistede villaksen. Førdefjorden er en av Norges reneste fjorder og en nasjonal laksefjord, og det er altså her Nordic Mining planlegger å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall, tilsvarende et lastebillass annet hvert minutt i 50 år.

Men kjære Nordic Mining, vi har en beskjed til dere:

Vi er her. Vi gir oss ikke. I sommer holdt vi leir ved Repparfjord i Finnmark i 100 dager for å protestere mot Nussir ASAs planlagte gruveprosjekter, og vi er klare for å gjøre det igjen ved Førdefjorden. Vi bygger leir, og vi flytter inn. Vi lager mat, vi vasker opp, vi samler oss, synger sanger, og holder allmøter. Vi snekrer, maler og skriver leserinnlegg, vi samler aksjonister og øver på slagord. Og vi venter. Vi har lenkene og kjeledressene klare, og vi venter. Vi er klare på et sekunds varsel, og vi er klare for å gjøre alt for å redde fjorden. Kjære Nordic Mining: vi lenker oss. Vi kjemper, og vi gir oss aldri.

Og kjære medstudenter:

De viktige kampene hører ikke historien til. Miljøkrisa er her nå, og ingen løser den for oss. Kampen om rene fjorder er et eksempel på at Norge ikke bryr seg om vår rett til et levedyktig miljø. Vi er flere studenter her, vi følger med på undervisning når vi må, vi studerer mellom øktene, og vi gjør det for en ren fjord i mange generasjoner etter oss. Engebøfjellet og Førdefjorden trenger oss alle sammen. Aktivistene som er her bidrar i kampen for en ren fjord gjennom alt fra å lage mat til å lenke seg. All oppslutning og tilstedeværelse er viktig, og desto flere som viser engasjement og slutter seg til saken, desto tydeligere budskap til Nordic Mining om at vi mener alvor. La fjorden leve!

Hvis ikke du, hvem? Hvis ikke nå, når?

Les også: "Opptak av undervisning"

Powered by Labrador CMS