Få barn med sommerflørten!

Publisert

Neida. Eller? Det er tid for «hot girl summer» i år igjen, og med dét kommer en naturlig fare for å bli eller gjøre noen preggers. Eller få gonoré. Men med så god prevensjon som vi har i dag, er førstnevnte usannsynlig. Trist for politikere som kjemper for høyere fødselsrate, bra for studenter som risikerer å måtte oppdra barn under elendige kår.

Alderen på førstegangsfødende har steget de siste 14 årene og frem til nå. Den samlede gjennomsnittsalderen for alle kvinner som føder barn fortsetter å øke, og i 2023 var gjennomsnittet 31,8 år. Å havne på tjukken før fylte tredve er ganske sært for de fleste som ikke bor på bygda. Den rekordlave fødselsraten har gjort at Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) skal sette ned et utvalg for å få bukt med det hun mener er et problem.

Mye skyldes nok vår generasjons individualistiske tankegang. Vi tenker mye på oss selv og vil selvrealisere. Utrette noe. Vi vil leve livet før vi gir liv. I tillegg har mange en tanke om at alt må være på plass før man får barn. Hus, jobb, samboer. Kanskje en bil. Men hva med studentbolig, kaféjobb og kisen du møtte på Youngs?

Politikerne må legge til rette for at vi kan ha mer tilfeldig sex.

Presser du ut et troll i studietiden, får du kun 2028 kroner ekstra i måneden dersom du studerer fulltid. SiOs barnehager er et godt tilbud, men det er ikke gratis. Med mindre du får to barn er prisen 3000 kroner i måneden. For barn nummer to betaler du 70 prosent av prisen og 50 prosent av prisen for barn nummer tre. For å få ting til å gå rundt må man ha deltidsjobb – men selv uten kids kan dette gå utover studiene.

Er dette et stort nok insentiv til å starte foreldrelivet tidlig? Ifølge Forbruksforskningsinstituttet Sifo koster pjokken 43.440 kroner innen den fyller ett år. Da er det kanskje ikke så rart at de fleste venter til de har en jobb med stabil inntekt, før de setter barn til verden. 

I en kronikk fra 2018 skriver tidligere Universitas-journalist Anna Kvam om hvordan kvinner sjeldnere blir toppledere enn sine mannlige kollegaer. En av årsakene, mener hun er at systemet er rigget for at norske kvinner skal føde og styre med barn på det tidspunktet som er mest ideelt for å satse på karriere. Man jobber ikke med å stige i gradene når man er student, man jobber med graden sin. Derfor kan det være et likestillingstiltak å tilrettelegge for at folk skal få barn tidlig. 

Men om Toppe og co. skal få det som de vil, må de gi oss bedre insentiver. Politikerne må legge til rette for at vi kan ha mer tilfeldig sex – at ting kan skje litt uplanlagt, men at det ordner seg likevel. Inntil videre skal det selvrealiseres. Snakkes på Pinterest!

Universitas tar sommerferie:

Lykke til på eksamen, vi tar sommerferie! Du finner Universitas i stativene igjen fra og med studiestart i august. Følg også med på Instagram før den tid: @universitas_offisiell. Vi snallast!

Powered by Labrador CMS