Hun motsatte seg forskning, nå skal hun ha ansvaret for den

Publisert

I dag ble det klart at Sandra Borch skal ta over etter «persona non grata» Ola Borten Moe som Forsknings- og Høyere Utdanningsminister. Borch fikk æren av å få videreføre arven etter Borten Moe, nemlig å motsette seg forsking.

Tidligere i år avviste Borch kostholdsrådene. Hun sådde såpass mye tvil rundt faktagrunnlaget til forskningen at til og med sjefen for norske kostholdsråd i Helsedirektoratet måtte gå ut å kritisere hennes oppførsel som Landbruk- og Matminister. Kostholdsrådene råder deg til å ikke spise mer enn 500 g kjøtt i uka, dette falt ikke i smak hos Borch. I et intervju med Dagbladet forklarte Borch at kjøttfri mandag ikke kan regnes som middag. I samme intervju lot hun seg avbilde med et godt stykke blodig biff i hånda, og hevdet at hun ikke kunne huske sist hun spiste en kjøttfri middag. I Norge dør 10 000 mennesker årlig av hjerte- og karsykdommer. Det er derfor ikke bare pinlig, men også farlig at vår nye Forsknings- og Høyere Utdanningsminister skal stille seg kritisk til forskning, ment for å løse de store helseproblemene Norge står overfor.

Dette skulle ikke bli siste gang hun tok til orde mot forsking. Senest denne uka gikk den daværende Landbruk- og Matministeren ut og var bekymret over fugleinfluensa. Hun knyttet spredningen av viruset blant villfugler med klimaendringer og milde vintre. Hun hevdet også at viruset dør i kulden. Det ble møtt med sterk kritikk da det viser seg at det i realiteten er motsatt, viruset lever nemlig lenger i kulden. Borchs reaksjon var å motsette seg forskningen, nok en gang.

Som Forsknings- og Høyere Utdanningsminister har Ola Borten Moe hatt ansvaret for å støtte de norske forskningsmiljøene. I sin tid som minister for forskning satt han likevel med millioner investert i en fremtid all forskning taler i mot. Han er medeier i et norsk oljeselskap som tjener penger på å drifte en klimakrise våre forskere jobber på spreng for å stoppe.

Den nå avgåtte Borten Moe opparbeidet seg mange fiender i sin tid i posten som Forsknings- og Høyere Utdanningsminister. Dette kom som en reaksjon etter å ha innført avgift for studenter utenfor EØS samarbeidet, et vedtak som rokket ved gratisprinsippet. Han viste en kald skulder da studentene løftet sine bekymringer. Han mente studentene var voksne mennesker og måtte ta ansvar for egne liv.

Hvis jeg skal forhåndsdømme den nye ministeren tror jeg neppe det blir noe endring i politikken til regjeringen etter valget av Borch. Det jeg har lyst på er en Forsknings- og Høyere Utdanningsminister som tror på forskning. Vi står i dag med kriser opp til øra: klimakrise, naturødeleggelse og krig er problemer min generasjon er nødt til å løse. Da er vi avhengige av at de norske forskningsmiljøene har alle verktøyene de trenger foSr å hjelpe oss å løse dem. Det krever at vi har en minister som støtter oppunder forskningsmiljøene i Norge, som ikke struper studentene økonomisk og som faktisk setter seg inn i fakta og forskning før hen uttaler seg om dem.

Masse lykke til Sandra Borch, håper du ikke er like på jordet i denne jobben.

Powered by Labrador CMS