Fossil investeringer eller Paris-avtalen: hvilken framtid skal vi satse på?

Vi må slutte å investere i fossilbedriftet og UiO må vise veien

Publisert Sist oppdatert

Verdens klimautfordring kan uttrykkes med enkel matte: for å ha 80 prosent sjanse til å nå 2°C-målet, må vi la tre fjerdedeler av de kjente fossilreservene bli i bakken. Videre utforskning, spesielt i sensitive områder som Arktis, vil kun bli lagt til denne totalen. Vi krever mer enn fornybar energi. For å skape en bærekraftig framtid, må vi først slutte å satse på en framtid basert på olje. Vi må slutte å investere i fossilbedrifter og UiO må vise veien.

I dag representerer investeringer i fossilt brensel et stort sjansespill med dårlig utfall. Dersom Paris-avtalen lykkes vil 100 trillioner dollar i fossile ressurser bli verdiløse. Det viser en rapport fra Citigroup. Den eneste måten investeringer i fossilt brensel kan bli lønnsomt over lengre tid, er hvis avtalen ikke overholdes, noe som vil føre til katastrofale klimaendringer. Ved å investere i fossilbedrifter, satser UiO på at Paris-avtalen blir et verdiløst papir.

I tillegg er det naivt å se norsk olje og gass som en del av løsningen. En rapport i Nature i fjor viste at relativt til andre verdensdeler, skal enda mer av Europas fossilressurser bli liggende fordi produksjonen er dyrere. Fossilindustrien har ikke tatt innover seg denne sannheten: Statoils sammenlagte investeringer i fornybar energi er kun en del av sin årlig utforskningsbudsjett. Først og fremst må industrien som forretningsmodell, pumpe opp og selge hver eneste atom karbon som finnes i deres reserver, og i mellomtiden utforske enda mer. Markedsverdien antar at denne modellen vil bli lønnsom, og ved å investere i disse bedriftene støtter vi denne analysen. Men en grønn framtid betyr ikke fattigdom. En rapport fra SSB i 2013 viser at det hadde vært rimeligere for Norge å erstatte to tredjedeler av sine planlagte utslippskutt med ren kutt i olje- og gass-produksjon.

Akademia har lenge vært stedet der framtiden utvikles, og det gir universitetet et særskilt ansvar til å vise den framtiden vi vil ha. Over 50 universiteter i verden har allerede gjort det, inkludert Stanford, Oxford, og Lund. Ved å investere i fossilt brensel sier vi at vi ikke tror på Paris-avtalen, og at vi aksepterer katastrofale klimaendringer så lenge det er lønnsom for oss i øyeblikket. Ved å slutte å investere i fossilt brensel, og heller investere i det grønne skiftet, tar vi et moralsk, politisk og økonomisk standpunkt for en rettferdig og bærekraftig framtid. Hvilken framtiden støtter du?

Powered by Labrador CMS