Følger frafallstallene nøye

Publisert

Alle studenter har rett på et opplæringstilbud med faglige utfordringer og skikkelig oppfølging. Kvalitet i opplæringen må stå høyt på dagsorden ved universitetene, slik at det er mulig for alle studenter å gjennomføre det studiet de har startet på. Tallene på frafall som Universitas refererer i sitt forrige nummer, tyder på at Universitetet i Oslo fortsatt har en jobb å gjøre.

Det kan være flere årsaker til at studenter slutter i høyere utdanning. En NIFU-rapport fra 2008 tyder på at flesteparten av de som slutter flytter og fortsetter utdanningen ved en annen institusjon. Noen får seg jobb før de er ferdige. Men fortsatt er det for mange som faller fra.

Da kvalitetsreformen ble innført for om lag ti år siden, var et viktig mål at studentene skulle få tettere oppfølging for at flere skulle gjennomføre. Men det ser ikke ut til at dette har hatt den ønskede virkning. Frafallet er fortsatt betydelig.

Vi følger nøye med på utviklingen både nasjonalt og ved den enkelte institusjon. Årlig publiseres og analyseres tall for gjennomstrømning og frafall i «Tilstandsrapporten for høyere utdanning». Nå får vi stadig bedre tall for å kunne følge med på hvordan studentene beveger seg i utdanningssystemet og hvor mange som faller helt fra.

Alle studenter skal ha muligheten til å fullføre den graden de har startet på. Vi må se nærmere på hva som ligger bak frafallet. Får studentene den oppfølgingen de trenger? Har undervisningen den kvaliteten som trengs for å gi studentene forutsetninger for å gjennomføre? Er undervisning høyt nok prioritert ved institusjonene, eller er det lett at forskningen får størst fokus? Får ungdom god nok rådgivning før de foretar valg av studier? Dette er spørsmål jeg vil gå nærmere inn i.

Gjennomstrømning og frafall drøftes årlig mellom departementet og de statlige universitetene og høyskolene. Institusjonene må sørge for å skaffe seg god kunnskap om hva som ligger i deres egne frafallstall og iverksette tiltak der de har mulighet til å gjøre noe. Sammen må vi sørge for at alle studenter får et studietilbud av høy kvalitet og at de nødvendige betingelsene er tilstede for at studentene skal kunne gjennomføre studiene.

Powered by Labrador CMS