Lønn er ikke et abstrakt konsept

At et universitet utnytter arbeidskraften til en av befolkningsgruppene med desidert dårligst kjøpekraft, er langt over streken.

Publisert Sist oppdatert

Frivillig arbeid? Det kan være en fin ting, det. Jobbe gratis? Nei takk. I denne ukens utgave av Universitas kan du lese om studenter som har stått på stand under Åpen dag på Universitetet i Oslo. Dette innebærer å snakke med besøkende elever og andre interesserte om hvordan det er å gå på UiO, ulike studieløp og studenthverdagen. Men det viser seg at ikke alle fikk betalt for jobben de gjorde.

Praksisen er nemlig helt ulik fra fakultet til fakultet. Noen av studentene fikk en lønn på 217 kroner i timen, mens andre måtte ta til takke med gavekort som kompensasjon. De mest uheldige fikk bare lunsj – alt i dugnadsånd, og i god tro om at de andre som stod på stand gjorde det samme.

Lik lønn for likt arbeid er et konsept som UiO kanskje ikke har hørt om. For ordens skyld: Gavekort er ikke lønn. Lunsj er ikke lønn. Utnyttelse av ung arbeidskraft er kun greit når det er OD-dagen. Studenter som bruker en dag i universitetets tjeneste, fortjener rettferdig kompensasjon – uansett hvor givende de synes det er. En dag brukt på å jobbe, er en dag som må tas igjen på lesesalen. Da skal det være verdt det.

Det er pysete av UiO å ikke legge knallharde føringer.

UiO skal ha blitt klar over den ulike praksisen etter en tidligere gjennomgang av Åpen dag-arrangementet. Sjef i seksjon for kommunikasjon ved UiO, Liv Dalen Tennøe, forteller at de anbefaler fakultetene til å betale studentene, samtidig som at de selv skal få velge hvordan de løser det. En anbefaling om å betale er slett ikke det samme som en instruks om å lønne. Dette burde være et enkelt mattestykke, ikke et abstrakt konsept. Linjen de legger seg på, åpner for at det er innafor at noen får cash mens andre får brødsmuler. Det er pysete av dem å ikke legge knallharde føringer – det har de myndighet til å gjøre.

At et universitet utnytter arbeidskraften til en av befolkningsgruppene med desidert dårligst kjøpekraft, er langt over streken. Særlig dobbeltmoralsk blir det når studentene på Åpen dag stiller opp som gode representanter for et universitet, som i dette tilfellet ikke setter pris på dem. Bokstavelig talt.

Kykkeli-ky, Universitas tar påskeferie

Redaksjonen tar en ekstra lang påskeferie, men er tilbake på nett og papir i uke 15. Torsdag 11. april vil du finne rykende ferske papiraviser i stativene, og vi kan friste med eksklusive saker fra vår reportasjetur til Sør-Korea. Turen kan du lese mer om på Instagram allerede: @universitas_offisiell. Følg med!

Powered by Labrador CMS