Tull med tall

Publisert

Hovedoppslaget til Universitas i forrige uke var en seksdobling av Blinderns juksepaver i løpet av fem år. Direktør ved studieavdelingen, Monica Bakken, hevder at flere eksamener, midtveiseksamener, obliger og generelt større arbeidspress kan gjøre det fristende å jukse. Det er nok mye galt å si om Kvalitetsreformen, men kanskje er den uskyldig akkurat her. I den samme artikkelen står det nemlig at «Mens studentene tidligere kun hadde én eksamen i året har tallet [...] gått opp til minimum seks. I tillegg kommer obligatoriske innleveringsoppgaver.»

At antall tilfeller av fusk øker proporsjonalt med tallet på eksamener, sier seg selv. Privatbilismen steg kraftig i etterkrigsårene og utover på 60-tallet, og dermed også tallet på fyllekjørere. Men folk ble ikke mer alkoholiserte av den grunn, og de stakkars, billige folkevognene må ikke klandres.

Jeg tror ikke det er snakk om noe dramatisk moralsk forfall siden 2002. Det er ikke dermed sagt at vi har få fuskere eller at juks og fanteri er et lite problem. Det er et stort problem i alle former og fasonger, både på eksamen, i forskning (jfr. Sudbø-saken) og som misbruk av statistikk på forsiden av Universitas.

Powered by Labrador CMS