Anna Dåsnes er fjerdekandidat for Oslo Venstre og vararepresentant i bystyret.
Anna Dåsnes er fjerdekandidat for Oslo Venstre og vararepresentant i bystyret.

Vi i Venstre vil alltid prioritere studentene

«Dommen er klar - dette er ikke en regjering som prioriterer studentene», skriver Anna Dåsnes i Oslo Venstre.

Publisert Sist oppdatert

Si din mening

Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

  • Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom. Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller.

  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende.

  • Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

  • Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

Dette innlegget ble skrevet og sendt inn før statsbudsjettet for 2023 ble vedtatt.

I disse dager er det ett år siden den rødgrønne regjeringen tok over makten, og siden Ola Borten Moe tok over ansvaret for landets 300 000 studenter. For litt siden la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett, og dommen er klar - dette er ikke en regjering som prioriterer studentene.

Blant flere hårreisende forslag, er regjeringens idé om å starte å ta skolepenger fra internasjonale studenter det aller verste. Det er krig i Europa. Sjeldent har internasjonalt samarbeid og solidaritet vært viktigere enn akkurat nå.

At regjeringen velger å fjerne fri og gratis tilgang for internasjonale studenter på akkurat dette tidspunktet, er helt bak mål. Ikke bare er det feil i en tid hvor vi alle har fått kjent på viktigheten av internasjonal solidaritet, men det frarøver også norske studenter muligheten til å utdanne seg side om side studenter med unike erfaringer.

I en stadig mer globalisert verden er ikke den erfaringen bare bra, men nødvendig for studentene. Regjeringen frarøver både norske og internasjonale studenter muligheten til en internasjonal utdanning ved kun et pennestrøk. Vi i Venstre er klare på at gratisprinsippet i høyere utdanning må bestå, også for internasjonale studenter.

Til tross for at regjeringen nå skal begynne å ta skolepenger fra utenlandske studenter, blir ikke studentenes lommebok spesielt mye tykkere neste år. Faktisk øker ikke studiestøtten med mer enn noen hundrelapper i måneden.

Regjeringen vil ikke gi studentene mer å rutte med enn noen pils i måneden. Og når utgiftene bare ser ut til å øke, når mat og strøm blir stadig dyrere - sitter studentene igjen med ingenting. Det er flaut av den rødgrønne regjeringen.

Nylig avholdt Venstre sitt landsmøte, hvor vi vedtok vi at vi ønsker å øke, og feste, studiestøtten til 1,5G. For deg som student i 2022 vil det bety at du vil få 167 000 kroner å rutte med i året. I dag får du 126 000. En økning til 1,5 G vil bety ca 3600 kroner mer i måneden - men regjeringen ønsker ikke å gi deg mer enn 3600 kroner i året. Det er ikke mye å skryte av.

Vi i Venstre vil alltid prioritere studentene. Vi vet at studenter har trang økonomi og dårlige levekår. Vi må gi studentene de nødvendige rammene for å lykkes i utdanningen sin, og investere i studentenes helse og velvære. Det er viktig for den enkelte student, og for samfunnet

Powered by Labrador CMS