«Vi må holde hodet kaldt»

Fortiden kan ikke rettferdiggjøre nåtidens handlinger, skriver Rodas Tadese Sibahtu, sentralstyremedlem i Unge Venstre.

Publisert Sist oppdatert

Hamas sitt terrorangrep mot Israel har resultert i over 2000 døde sivile mennesker. Samtidig som Israel kategoriserer Hamas som en terrororganisasjon, går de nå til angrep på Gaza og uskyldig palestinsk sivilbefolkning. Hamas har ikke bred støtte blant den palestinske befolkningen, likevel har israelske myndigheter drevet en voldelig trakasseringpolitikk mot palestinere og begrunnet det i selvforsvar mot Hamas.

Verden ser på mens regionen drukner i vold, og det er på tide å stille spørsmål ved retorikken vi bruker og handlingene vi aksepterer. Vi deler oss opp i lag, de som er for Palestina og de som støtter Israel. Land som Tyskland og USA står blindt på Israelsk side, og Iran støtter Hamas. I Norge kritiserer Unge Høyres Ola Svenneby Palestinakomiteen for uvarsom retorikk. Samtidig peker Sofia Rana, andrekandidat til bystyret for Rødt, fingeren på Israel.

Å lytte til Svenneby på Dagsnytt 18 og lese Ranas utspill oppleves som en fullstendig avsporing fra den virkelige debatten. Mens det krangles om hvem som har skyld for hva, sørger sivile israelske familier sine tapte. Det skyver også fokuset vekk fra de egentlige ofrene for Hamas og Israel sine handlinger, nemlig palestinere.

Utsagn om at vi må «akseptere Israels rett til å forsvare seg» blir brukt som et skjold mot enhver kritikk av åpenbare overgrep. Selvforsvar er en rett, men når forsvaret rammer uskyldige liv, må det internasjonale samfunnet sette grenser. 

Det gjentas at konflikten har en lang, komplisert og smertefull historie. Dette kan likevel ikke rettferdiggjøre nåtidens handlinger. Vi må se krigen for det den er. Bruken av hvitt fosfor, bombingen av sivile og blokader som kutter nødvendig tilgang til vann og elektrisitet bryter med grunnleggende menneskerettigheter og Genèvekonvensjonen.

Til dem som demonstrerer over hele verden: Deres stemmer blir hørt. Til lederne som forhandler om menneskeliv som om de er brikker på et sjakkbrett: Verden ser dere. Og til de som er fanget i kryssilden av denne konflikten: Dere er ikke glemt.

Powered by Labrador CMS