For enkel kritikk fra Trond Nordby

Publisert

innlegg

Professor Trond Nordby kom med tilsvar til innlegget mitt om healing i Universitas 25. november 2009.

Jeg finner det merkelig at professor Nordby på den ene siden fremholder «Jeg har liten tro på hva som kalles healing. For alt jeg vet, kan enkelte sider ved den virksomheten ha noe for seg. I så fall må det prøves ut og bekreftes på vitenskapelig grunnlag». Og på den annen side: «Mer har jeg ikke å si om healing – som interesserer meg like lite som gjærsoppforsøkene Benor nevner.»

– Nordby tar seg ikke bryet med å kommentere de hundrevis av studiene det finnes av healing.

I dette innlegget tar han seg ikke bryet med å kommentere de hundrevis av studiene det finnes av healing på menneskelige tilstander som er publisert i medisinske, sykepleiefaglige eller andre vitenskapelige skrifter. Mange har nektet å akseptere at de signifikante effektene demonstrert i randomiserte kontrollerte studier av mennesker kan være noe annet enn placebo-reaksjoner. Denne kritikken fremsettes på tross av det faktum at studiene har vært igjennom rigorøse fagfellevurderinger og publisering. Det ser ut til at professor Nordby kan være blant disse.

Avvisning av studier i ikke-menneskelige subjekter (inkludert dyr, planter, bakterier, gjærsopp, celler i laboratoriekultur, enzymer og mer) vil da vise seg å være mer et utsagn av professor Nordbys manglende interesse i å lære noe nytt om healing.

Nordbys utsagn om at det ikke er noe bevis for effekten av spirituell healing demonstrerer enten uvitenhet om hundrevis av publiserte forskningsresultater, eller uvilje til å vurdere nye bevis som ikke passer inn i konvensjonelle vitenskapelige paradigmer.

Dette er ikke forskjellig fra den mistro som ble uttrykt av klassiske newtonske fysikere da teorier om relativitet og kvantefysikk ble foreslått. Faktisk, Einsteins teori om at materie og energi er to sider av samme sak, E=mc2 utgjør en delvis forklaring på forskjellen mellom mine synspunkt og professor Nordbys. Innen newtonsk fysikk og newtonsk konvensjonell medisin har teorier om kvantefysikk og spirituell healing ingen mening. Imidlertid, innenfor kvantefysikkens verden, har bevissthetens samspill med det fysiske subatomiske område blitt bredt akseptert. Observatøren kan ikke atskilles fra eksperimentet, og måten observasjonene er gjort vil influere observasjonene. Spirituell healing, tilsvarende, er en demonstrasjon av bevissthet på den fysiske verden – i dette tilfellet levende organismer.

Powered by Labrador CMS