Kjære healere

Publisert

Vi som hyller vitenskapen endrer gladelig syn dersom tilstrekkelig bevis kan fremvises. Problemet er at dette ikke foreligger. Holistisk psykiater Daniel Benor hevder healing kan påvirke gjærsopp. Han har rett i at dersom effekten hadde vært tydelig, hadde dette vært et overveldende tegn om healingens kraft. Men et par problemer fremstår for dem som ferdes blant akademiske artikler og vitenskapelig metode på daglig basis.

– Dersom alternative kretser har kvalitetsmessig tilstrekkelige bevis, vil vi gjerne høre om dem.

Det er velkjent i utforskende vitenskap at etter en interessant ny studie, forsvinner effekten i neste forsøk rett og slett fordi man utfører en større og bedre kontrollert studie. Dessverre overser noen velkontrollerte- eller metastudier, der det større materialet ofte gjør at effekten forsvinner. Altså: En studie der det målte har endret seg signifikant hos en organisme, har ofte ikke høyere p-verdi enn at det kan forekomme i et par av hundre studier av pur tilfeldighet. Og det er ikke alltid det som måles endrer seg signifikant. Kanskje har andelen tester som har gitt et resultat – hvor marginalt utslaget enn er – signifikans. Og husk at alle felter opplever et visst publikasjonsbias. Fant du noe spennende, sa du? Få det på trykk! De andre resultatene kan bare bli liggende til englene kommer hjem. Dersom alternative kretser har kvalitetsmessig tilstrekkelige bevis, vil vi gjerne høre om dem.

Benor hevder legevitenskapen er dogmatisk, og at man kan glemme halvparten av det man har lært innen endt studium. Men nettopp fordi legevitenskapen ikke er dogmatisk endrer bildet seg i takt med tiden. Benor henviser til hundrevis av studier. Tusenvis av artikler fra psykologi, parapsykologi, biologi og fysikk tyder på at «mind over matter» ikke forekommer, men heller ikke kan forekomme. Kvantefysiker Richard Feynman sa: «If you think you understand quantum theory, you don’t understand quantum theory.» Jeg vet ikke mye om kvantefysikk, men jeg vet at ingen i feltet påstår at «mind» kan påvirke «matter». Bevisbyrden er på dere.

Powered by Labrador CMS