Foto: Privat
Foto: Privat

Sex og Samfunn på Blindern nå!

I stedet for å prioritere et nødvendig, etterspurt og viktig helsetiltak har UiO gitt de prima lokalene på Fredrikke til voksesalongen «Wax on wax off», skriver Johannes Saastad, 2. kandidat for Venstrealliansen.

Publisert Sist oppdatert

[Forrige måned satte Universitas søkelys på utbredelsen av gonoré](1). Ikke bare har man sett en kraftig økt forekomst av kjønnssykdommen, men den har også vist seg på god vei mot å bli resistent mot antibiotika. Dette er en utvikling som vanskeliggjør effektiv behandling. Man er med andre ord avhengig av å oppdage og komme sykdommen til livs før den spres, så man kan minimere antall tilfeller der infeksjoner faktisk må behandles.

En stor del av studentmassen er i den alderen hvor vi har mest sex, og det er ikke til å stikke under en stol at spredningen av kjønnssykdommer er høyere blant studentmassen enn resten av befolkningen. Vi i Venstrealliansen er veldig for at man skal fortsette å ha det gøy, men for at det også skal være trygt og trivelig er det essensielt at man har et tilgjengelig lavterskeltilbud for tilgang på prevensjon, testing og behandling for studenter.

Throwback: Venstrealliansen vant studentvalget 2017

Tidligere i år var Venstrealliansen i møte med ledelsen av Sex og Samfunn Oslo, for å se på mulighetene for å etablere nettopp det lavterskeltilbudet vi trenger: en klinikk på Blindern. En av de mest populære tjenestene av de mange Sex og Samfunn tilbyr er nettopp testing for kjønnssykdommer; og takket være dette tilbudet avdekker klinikken i snitt 5 positive klamydiaprøver hver dag – avdekking som muliggjør behandling og smittehindring.

Vi i Venstrealliansen er veldig for at man skal fortsette å ha det gøy»

Tallenes tale er klar; det er åpenbart et stort behov, et behov UiO burde imøtekomme. I dag finnes det ikke et slikt tilbud på campus. I stedet for å prioritere et nødvendig, etterspurt og viktig helsetiltak [har UiO gitt de prima lokalene på Fredrikke til voksesalongen «Wax on wax off»](2). For en som har tallene fra Sex og Samfunn friskt i minne, er trangen til å rive vekk salongen betydelig sterkere enn trangen til å rive vekk kroppshår.

I møtet med Sex og Samfunn la vi frem plantegningene for disse lokalene, og responsen vi fikk var at de passet strålende til å etablere en miniversjon av klinikken de har i dag. Med kort vei til toalettene kan man også sette opp en stasjon med selvtestsutstyr og en boks der prøver kan leveres. I selve lokalet er det allerede små rom som kan brukes til undersøkelser og kontor, så det er få praktiske endringer som må gjøres for at klinikken skal bli en realitet.

SiO Helse gjør mye bra, og daglig leder på Sex og Samfunn understreket også at det ikke var snakk om et konkurrerende tilbud, men et utfyllende forhold. SiOs leger er primært allmennpraktiserende, så å ha Sex og samfunn´s spesialister som et supplement vil være en situasjon alle tjener på.

Vi i Venstrealliansen er ikke i tvil: Wax on Wax off må ut, og Sex og Samfunn inn. Det er på tide at universitetet blir bevisst på hvem som får etablere seg på campus, hvilke signaler aktørene gir, og at studentenes behov blir fylt.

Det skal være gøy, trivelig og trygt å være student på UiO.

Mer om sex: For meg er tanken om at gud blir sint på deg hvis du gjør det vaginalt, men at bakveien er ok, helt idiotisk

Powered by Labrador CMS