Fotogen?: – Du får meg ikke til å posere, sier Vegar Tryggeseid til fotograf med et smil om munnen. Komiker har han kanskje blitt, men veien til modell er ennå lang.
Fotogen?: – Du får meg ikke til å posere, sier Vegar Tryggeseid til fotograf med et smil om munnen. Komiker har han kanskje blitt, men veien til modell er ennå lang.

Vegard Tryggeseid om studietida:

– På ekte er jeg ganske kjedelig

Etter et knapt halvt år som student fant Vegar Tryggeseid studentradioen, der ble han. – Det var i studentradioen jeg fant humoren min.

Publisert Sist oppdatert

Vegard Tryggeseid

  • Alder: – 35 år, tror jeg
  • Hvor og når: – Trondheim. Fra 2007 til 2012
  • Aktuell med: – Podkasten «Må på behandling»

Vegar Tryggeseid brukte fem år som student i Trondheim. Et årsstudium i filmvitenskap, et i psykologi samt en bachelor i filmproduksjon.

Komikeren er kjent fra humorkollektivet Humornieu der han har skrevet flere titalls sketsjer.

I tillegg er han med i podkasten «Må på behandling» og vant første sesong av «Ikke lov å le på hytta».

Tryggeseid hadde fra starten av studietida to mål: å jobbe med regi og å jobbe som komiker.

– Så jeg har klart et av målene nå. Men ikke det andre, ennå, sier Tryggeseid.

Han gikk inn med en visshet om at studiene ikke ga topp jobbsikkerhet i framtida. Å studere noe annet var enten uaktuelt, eller innebar kjedelige hindringer.

– Jeg kunne ha tatt profesjonsstudiet i psykologi. Men da måtte jeg ha tatt opp noen fag, og det hadde blitt kjedelig, sier Tryggeseid.

Jeg har alltid hatt utreisetrang, men det var et så godt og kreativt miljø i studentradioen at jeg aldri følte på noe mangel.

Vegard Tryggeseid

Han erkjenner derimot smilende at han jo har fått noe psykologi inn i karrieren gjennom «Må på behandling».

Som student tilbrakte Tryggeseid mer tid på studentpuben enn på lesesalen. Selv beskriver han seg selv som en som gjorde ting dagen før han måtte.

Det er likevel en ting han trekker fram som noe han er ekstra stolt over å ha fått til som student.

– Jeg fikk alle karakterene faktisk. Alt fra A til F og ikke møtt opp. Det begynte med A, så ble det B og så gikk det bare nedover.

Fant seg tilrette i studentradioen

Universitas møter Vegar Tryggeseid i VG-huset. Der spiller han ukentlig inn podkasten «Må på behandling» sammen med Morten Ramm.

Jeg hadde hørt at Oslo var best på studentavis, mens Trondheim var best på radio.

Vegard Tryggeseid

Da alle studioer er opptatt må Universitas nøye seg med å møte Tryggeseid på et møterom. Den kleine figuren fra «Må på behandling» viser seg å ikke være like klein i virkeligheten. Praten sitter også, dog ikke veldig løst.

– Karakterene er jo skrudd til. På ekte er jeg ganske kjedelig, sier Tryggeseid.

Ifølge Tryggeseid er det studentradioen som har fått han til VG-huset, og der han først fant humoren sin og den kleine personligheten.

– Jeg hadde hørt at Oslo var best på studentavis, mens Trondheim var best på radio.

I starten var han en del av et helt streit utenriksprogram. Etterhvert fikk han bli en del av et humorprogram før han selv startet tre nye humorprogrammer.

Det var bandrom i stua, men ikke dør inn til stua.

Vegard Tryggeseid

– To av de var ganske tradisjonelle, mens den siste var mer eksperimentell og nærmere humoren jeg jobber med nå. Det var i studentradioen jeg fant humoren min.

Studentradioen ble også den viktigste sosiale plattformen til Tryggeseid. Han forteller om et studentmiljø med drikking og mange interne fester.

– Men det var mye arbeid i studentradio også. Ikke helt skolearbeid, men en slags skole.

Bandrom i stua

I Trondheim bodde Vegar Tryggeseid i et gammel hus med åtte andre gutter. Han beskriver kollektivet som et lavterskel sted med mye skitt, men med krafttak her og der så det ryddig ut - tidvis.

Med flere av de andre i kollektivet i samme band ble det på ingen måte et rolig kollektiv forteller Tryggeseid.

– Det var bandrom i stua, men ikke dør inn til stua. Jeg ble publikum til alle øvelsene.

Han ble tidlig vegetarianer som student og studentmaten gikk for det meste i gryter av kikerter, linser, bønner eller annen belgfrukt.

Komikeren er derimot selvkritisk i matvalget, og stopper intervjuet for å finne et morsommere svar på hva han spiste som student.

– Gryteretter var kanskje ikke så morsomt svar. Er stoppstuiung (sic.) morsommere?

Ellers forteller Tryggeseid at han tilbrakte mye tid på Samfundet. Han beskriver et aktivt studentliv i Trondheim fylt med mye fest og fyll.

– Jeg likte best rolige fester der man kunne drikke øl og snakke med folk. Så på drikkefronten er livet nå ganske likt som da.

Radioen holdt ham hjemme

– Er det noe du angrer på at du ikke gjorde som student?

– Jeg angrer vel på at det aldri ble noe år i utlandet. Jeg har alltid hatt utreisetrang, men det var et så godt og kreativt miljø i studentradioen at jeg aldri følte på noe mangel.

Nå sier Vegar Tryggeseid at muligheten for et år utenlands er borte. Nå har han både kone og jobb hjemme i Norge.

Likevel finnes et håp for å slukke utreisetrangen. Tryggeseid forteller at han og Morten Ramm har spekulert i å ha verdensturne med «Må på behandling». Det er spesielt et publikum han tror det kan være interessant for.

– Det kunne nok gått å ha en verdensturne for norske studenter i utlandet. Vi kunne sikkert fylt en liten sal i London med studenter, det hadde vært gøy, sier Tryggeseid mens han ler litt.

Ville ikke vært student nå

Vegar Tryggeseid savner friheten som student. Om han hadde vært student for en dag igjen, forteller han at han hadde prøvd å nyte det mer.

Han er derimot glad han ikke er student nå. Da han selv var student slapp han å jobbe, og kunne fokusere alt på studie og radio. Det tror han ikke han kunne gjort nå.

– Da var vel stipendet mer i stil med levekostnadene enn det de er nå. Jeg var student før studiestøtta ble krise lavt i forhold til resten av samfunnet. Jeg misunner ikke de i dag som har et studielån som så vidt rekker til husleie.

Selv tror Tryggeseid at han har tilbakebetalt to av sine fem år med studielån. Nå ser han fram til flere år med nedbetaling av studietida si.

– Har du et tips til studenter nå?

– Folk må tørre å kødde litt mer. Det er altfor kjedelig om man skal ta alt seriøst. Alt er morsommere om man kødder litt.

Powered by Labrador CMS