Mer enn HF-gutten: SV-gutten er mer enn HF-gutten som ikke klarer å holde kjeft om hvor høyt han elsker Kafka, mener Julie Giæver og Maria Bonita Igland.

Dette er SV-gutten

Publisert

I 2017 skrev Universitas om HF-gutten - forbannelsen forkledd som en gutt med islender i jeans. Han som alltid ser seg nødt til å rekke opp hånda i forelesning og avlevere en slags sammenfatning foran foreleser. Som om forelesningssalen er hans scene, og medstudenter hans publikum.

Etter noen år på Blindern har vi oppdaget til vår forskrekkelse at innpåslitne gutter kommer i mange varianter, og de er mer enn HF-gutten som ikke klarer å holde kjeft om hvor høyt han elsker Kafka. En av dem er tallknuseren på SV-fakultetet som attpåtil er en racer i R. Denne teksten er til deg, kjære SV-gutt. Forhåpentligvis kan dette gi alle ikke-menn enda mer ammunisjon.

Til forskjell fra HF-gutten, blir ikke SV-gutten døpt på campusplassen. De støpes langsomt. På videregående var han en ivrig håndsopprekker i politikk og menneskerettigheter. Tidligere karriere i elevrådet hadde han óg. I all seriøsitet har han stolt slått seg selv på brystet med benevnelsen «ungdomspolitiker», selv om politikkunnskapene er nokså beskjedne.

Hjertekamrene hans er store, og rommer alt fra institusjoner, byråkrati og det som verre er. SV-gutten har ikke gjennomgått et kramperadikalt ungdomsopprør, som serveres seremonielt med en utgave av Tore Renberg sin _Mannen som Elsket Yngve_. Han har ikke vanket rundt i studiesirkler med kamerater, eller stjålet Kjøtt-vinylene til sin far. SV-gutten befinner seg i et finurlig politisk landskap. Han påpeker gjerne at han stemmer Rødt eller SV, men politisk sett minner han mest om en Unge Venstre-gutt. Troen på markedet er høy, de kjærtegner prinsipper, men størst av alt er pragmatikken. I deres ører er «internasjonal solidaritet» et synonym for EU, og alle som ikke deler hans overbevisning må bare se denne YouTube-videoen.

Stilmessig er han minimalistisk i all sin ansvarlighet. Utseendet svarer til alderen, men ikke la deg lure av mangelen på islender og utgåtte Dr. Martens. SV-gutten er en sånn fyr som er for hipp for Findings, og du finner ham i folkehavet på Karpe-konserter. Elleville historier om Roskilde fra 2017 har han óg. I exphil utstråler de noen HF-trekk, men begeistringen her sirkulerer rundt John Stuart Mill, og når de er i godt selskap kan de gjerne fortelle enhver jente som vil høre på hva slags moralske problemstillinger som utilitarismen kan by på.

Siden SV er et stort fakultet, trengs det å spesifisere ytterligere hvem SV-gutten egentlig er. Dette er ikke gutta på samfunnsøkonomi, som tidvis gir deg følelsen av at du er på BI. Det er ikke psykologiguttene, selv om de strengt tatt sogner til samme fakultet. Dette er de som synes R var litt for lett å lære seg, og som sovner bare du sier «kvalitativ metode».

SV-gutten er den kommende statsviteren. De hvis største hjertesaker er «demokrati» (som de forøvrig ikke helt ser ut til å klare å operasjonalisere, tross deres lange taletid) og, «den geopolitiske sikkerhetssituasjonen». I tillegg synes de gjerne at Rawls´perspektiver på rettferdighet er revolusjonerende. De kan gjerne rette på deg dersom du skulle bruke «i forhold til feil» - også hvis du er foreleseren i rommet. De er glødende opptatt av internasjonal politikk, ler hjertelig av foreleserens vittigere formuleringer, og rekker opp hånda med spørsmål så omfattende at du blir sittende og spørre deg selv om det ikke hadde holdt med én setning. Eventuelt en mail.

Si din mening

Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

  • Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom. Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende.
  • Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

Powered by Labrador CMS