Opptog: Fjerde april samlet massive folkemengder seg i Kolkatas gater i et seks timer langt opptog fra sykehuset til der kremasjonen av Sudipta Gupta skulle finne sted.

Maktas marionetter

Dødsfallet til en indisk studentaktivist har avslørt dype spenninger i Vest-Bengals studentpolitikk. Flere mener politiet er skyld i dødsfallet.

Publisert Sist oppdatert

Studenten Sudipta Gupta døde etter en demonstrasjon i Kolkata (tidligere Calcutta) andre april i år. Gupta, som var leder for den politiske studentorganisasjonen Students Federation of India (SFI), ble skadet i sammenstøt med politiet, for så å bli tatt med inn til varetekt – hvor han senere døde.

Det har ført til spekulasjoner om politiets rolle i dødsfallet.

– Hendelsen har lamslått oss. Gupta valgte å bruke livet sitt på å kjempe for et bedre samfunn. Så blir han brutalt drept under en fredelig demonstrasjon, sier Subhankar Chakraborty, tidligere aktivist i SFI, til Universitas.

Politiet tar avstand

Den indiske avisa Hindustantime melder at Gupta hadde store merker og skader over hele kroppen, blant annet en brukket kjeve og alvorlige brudd i hodet. Flere studenter hevder Gupta ble banket opp av politiet og kastet ut av et kjøretøy i fart. Politiet på sin side framholder at skadene er en følge av at Gupta krasjet i en lyktestolpe.

Chakraborty forteller at delstatsministeren av Vest-Bengal har fritatt politiet for å skulle ha noe som helst ansvar for Guptas død. Han mener hendelsen ikke er et enkelttilfelle.

– Vi ser ikke på dette som en isolert hendelse, men som et spesielt alvorlig klimaks etter en rekke systematiske angrep på de sivile og demokratiske rettighetene til det akademiske samfunnet i Vest-Bengal de seneste månedene, sier Chakraborty.

Den indiske avisa The Hindu melder om massive folkemengder i Kolkatas gater som markerer sorg og respekt for den avdøde studentpolitikeren. Fjerde april samlet folkehavet seg i et seks timer langt opptog fra sykehuset i Kolkata til der kremasjonen skulle finne sted.

Blant dem var familie, studenter og medlemmer av SFI.

Vanskelig å forandre

Kenneth Bo Nielsen, stipendiat ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, sier dødsfallet gir innblikk i de dype spenningene som eksisterer i Vest-Bengals studentpolitikk.

Studentpolitikken er et mikrokosmos for resten av politikken i India

Kenneth Bo Nielsen, stipendiat ved Senter for utvikling og miljø

– Studentpolitikken er et mikrokosmos for resten av politikken i India. Når den nye regjeringen skal gjøre opp med det gamle hegemoniet er det mye som står på spill, sier Nielsen, som underviser i faget Politisk kultur i India.

Communist Party of India (CPIM) gikk av i 2011 etter å ha hatt makta i provinsen Vest-Bengal i 30 år. Da tok det nasjonalistiske opposisjonspartiet Trinamol Congress Party (TCP) over regjeringen. SFI er kommunistpartiets studentfløy, og har blitt dratt med i storpolitikken.

Førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Det humanistiske fakultet, Geir Heierstad kjenner godt til den politiske situasjonen i Vest-Bengal.

– Unge mennesker blir brukt av garva politikere gjennom studentorganisasjonene. Ikke nok med at man deltar i et korrupt og skittent spill, men man står i fare for å bli drept også, sier Heierstad, som har vært på to lengre feltarbeid i Calcutta.

Ifølge både Heierstad og Nielsen er studentpolitikken i India en slags kamp i forlengelsen av vanlig politikk. De sterke føringene fra nasjonal politikk gjør det vanskelig for studentpolitikere å skape forandring eller bedring av samfunnet. Mange ser på studentpolitikerne som nyttige idioter for de reelle politiske partiene.

Opprør i politikkens favør

– I stedet for å jobbe til det beste for landet sitt, eller med egne felt, har studentunionene tidvis gått de politiske partienes ærend. Gupta gikk mot makten, i en fredelig demonstrasjon, og se hva som skjedde med ham, sier Chakraborty.

Han mener at politikken som føres i India er et korrupt spill der det ikke gis plass til nye ideer.

– Korrupsjonen har tatt over, og politikerne er mer opptatt av å fylle sine egne lommer enn å jobbe for utviklingen av samfunnet. Det er ingen pensjonsalder, og de eldre hindrer oss unge i å komme med nye ideer. De vil sitte på makta, sier han.

På Wikipedia opererer SFI med en lang liste over hvem som har blitt drept fra 1971 fram til i dag.

– Det er et reelt demokrati i Vest-Bengal. Likevel blir studenter som engasjerer seg politisk, drept, sier Heierstad.

– Man burde kunne være engasjert og radikal student uten å gå med redsel og frykt.

Powered by Labrador CMS