Visumfornyelse tar nå lengre tid enn noensinne

Nå opplever internasjonale studenter store utfordringer i forbindelse med søknadsprosessen for visum.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år møter studenter fra land utenfor EU/EØS på betydelige utfordringer grunnet den tidkrevende og slitsomme visumfornyelsen. Nå opplever de i tillegg store forsinkelser på grunn av problemer i de norske administrative systemene, som ikke har kommet seg etter to år med pandemi.

Det første tilfellet av korona ble dokumentert i Norge i februar 2020, og nå er det snart fire måneder siden samfunnet åpnet opp. Likevel bruker administrasjonen fortsatt pandemien som unnskyldning for de lange ventetidene. Usikkerheten og mangelen på trygghet som følge av den langvarige ventetiden på Visa-bekreftelse har hatt store følelsesmessige og økonomiske konsekvenser for internasjonale studenter.

Sitter fast i Norge

De utenlandske statsborgerne som ikke får svar på søknaden sin i tide, selv om de har overholdt alle regler og frister, har ikke gyldig oppholdskort. Det betyr at de ikke kan reise i og utenfor Norge. De kan bli stoppet i grensekontrollen i andre land og risikere å ikke få reise inn i Norge igjen dersom de bestemmer seg for å forlate landet, selv for en kort periode. Studentene sitter faktisk fast i Norge mens søknadene deres behandles. De er forhindret fra å besøke hjemmet, familie og venner. Den følelsesmessige påkjennelsen av å ikke kunne se sine kjære er umåtelig.

Å flytte til et annet land og forlate ens støttesystem og alt en kjenner er utfordrende i seg selv, men å ikke vite når man kan være sammen med familien sin igjen kan være en av de mest hjerteskjærende opplevelsene man kan gå gjennom. Det betyr at man kan gå glipp av høytider, bursdager, bryllup og til og med begravelser.

I tillegg til følelsesmessige kostnader, er det også en veldig håndgripelig innvirkning av usikkerheten om og når visumet vil bli fornyet.

Mange av de som studerer i Norge kommer fra land som ligger langt unna. Med USA som eksempel kan prisen på en flybillett i utgangspunktet ligge på så mye som 7000 kr. Hvis man ikke forhåndsbestiller, kan prisene også øke enda mer helt til man som student ikke har råd til billetten i det hele tatt når de først får svar på søknaden. Hvis de bestemmer seg for å bestille flybillett tidlig, risikerer de å måtte kansellere den og miste alle pengene de har betalt hvis søknaden deres ikke blir behandlet i tide.

«Det var ditt valg å studere her»

Det er vanskelig å nekte for at Norge drar nytte av tilstedeværelsen av internasjonale studenter. Viktigheten av internasjonalisering og å bringe et utenforliggende perspektiv til vestliggjort akademia anerkjennes av det store flertallet av studenter og forskere. Internasjonale studenter betaler de samme universitetsavgiftene, beviser sine akademiske ferdigheter og går gjennom den samme opptaksprosessen som nordmenn. Mange av dem jobber og betaler skatt i Norge.

Det ser ut til at det minste de kan forvente av administrasjonen er riktig informasjon og empati. Det er det imidlertid ikke alltid de blir møtt med. Da Artjom Kovrov, UiO-student fra Russland, ringte UDI for å få informasjon om oppholdstillatelse, behandlingsvilkår og muligheter for prioritering av søknader, opplevde han at de la på røret. På spørsmål om hvordan koronasituasjonen påvirket fornyelsesprosessen, svarte operatøren at de ikke ville «sitte der og forklare alt». «Det var ditt valg å studere her,» skal hun ha lagt til.

For mye på spill til å forbli uvitende

Det kan ikke benektes at Covid-19 har påvirket livene våre i stor grad, men når vi nå går inn i det tredje året av pandemien, er det på høy tid å stille spørsmålstegn ved hvorfor norsk administrasjon fortsatt oppleves som lite effektiv.

Forsinkelsene og den lange ventetiden er ikke bare bunker med papirer på tjenestemenns skrivebord og ubesvarte e-poster. Det de virkelig representerer er en betydelig påkjenning denne tilstanden tar på livet, følelsesmessig velvære og økonomiske situasjon til utallige internasjonale studenter.

Les også: Møt Oslostudentenes nye leder

Powered by Labrador CMS