Bomkritikk om internasjonale studier

Publisert

I Universitas 28. april kritiserer Matlary og Rasch fire NUPI-forskeres kronikk «Internasjonale studier i skyggen» som sto på trykk i Universitas 21. april. Matlary og Rasch påpeker «en rekke feil» i kronikken, men de tar selv feil på flere punkter. Vi er 31 studenter med bachelor i Internasjonale studier (Inter) fra Universitetet i Oslo (UiO) som ønsker å påpeke noen svakheter i Matlary og Raschs innlegg, og gi vår støtte til ideen om å opprette en mastergrad i International relations (IR) ved UiO.

Matlary og Rasch hevder at mangelen på gode tilbud hjemme ikke er avgjørende for at Inter-studenter drar utenlands for å ta master, og belegger det med at 25 prosent faktisk fortsetter på master i statsvitenskap. For flere av oss var nettopp mangelen på en master i IR ved UiO avgjørende for å dra ut. Når man legger til at jobb, familie, sosialt og faglig nettverk, samt de store ekstrakostnadene ved utenlandsstudier taler til Oslos fordel, tyder det på at problemet ligger i det faglige tilbudet.

Med mindre Matlary og Rasch mener at en bachelorgrad i Inter er overflødig, erkjenner de at programmet dekker et behov som en bachelorgrad i statsvitenskap ikke gir. På masternivå er den tverrdisiplinære innsikten borte, og dette er grunnen til at mange velger å ta en mastergrad i IR i utlandet, hvor disiplinen – uavhengig av UiO-professornes formening om den – lever i beste velgående. Vi er for øvrig enige med NUPI-forskerne i deres klargjørende innlegg 5. mai om at Internasjonale studier ved UiO ikke er et fag, men at det er på tide å opprette en IR-grad ved UiO.

Det vitner om lavt ambisjonsnivå at de slår seg til ro med at flinke studenter forsvinner fra UiO i mangel av et godt nok tilbud.

Matlary og Rasch trekker frem at de er med på å sende flinke studenter utenlands. Vi tror ikke deres engasjement er avgjørende i så måte, men det vitner om lavt ambisjonsnivå at de slår seg til ro med at flinke studenter forsvinner fra UiO i mangel av et godt nok tilbud.

Og da er vi ved stridens kjerne. Om Matlary og Rasch fortsatt tror at vi alle ville dratt ut uansett, og at opprettelsen av en IR-grad ved Norges største universitet ikke vil gjøre det til et mer attraktivt studiested (også internasjonalt), så er det trist. Det er også beklagelig hvis de fortsatt mener at IR ikke er noe annet enn «statsvitenskap med spesialisering i internasjonal politikk.» Vi håper at dette innlegget kan få dem på bedre tanker. Inntil da er Universitetet i Ås og NUPI sitt samarbeid om en master i IR eneste norske alternativ.

Innlegget er signert av: B.S. Whist (MPhil Cambridge 2008), L. Raaum (MSc LSE 09), L. Nyhus (MSc LSE 07), S. Reksten (MSc LSE 06, MIA Columbia 08), E.G. Krogstad (MA New School 07, PhD Oxford 11), S. Nålsund (MA UiO 07), K. Christoffersen (MA UiO 10), E. H. Nilsen (MSc Oxford 08), E.J. Ravndal (MSc LSE 08), P. Baum (MSc LSE 08), L.C. Talseth (MPhil Oxford 10), A.H. Valberg (MA UiO 10), I. Aune, A. Staver (MSc Oxford 08), M.V. Talberg (MSc CBS 10), S. Svenheim (MSc LSE 09), H. Cervenka (MA Tufts 10), M.E. Andresen, M.F. Kristensen (MSc LSE 10), J.R. Andersen, E.B. Sand (MSc LSE 09) , G.E. Larsen, P. Malvik (Hertie School of Governance Berlin 11), P. Jarmyr, A.J. Lindholm (MA PRIO-ANU 2010), T. Bongard (MPhil Cambridge 10), H. W. Egeberg (MSc LSE 10), T. Olsrud (MA PRIO-Stellenbosch 11), I. Myklebust (MSc SOAS 10), J. Jørgensen (Bocconi School of Business 10), E.K.U Pedersen (MA Leiden 09)

Powered by Labrador CMS